Sportvilág

2006.08.21. 02:29

Nagy magyar vb-rekord

Szeged (mti) - A Maty-éren rendezett kajak-kenu világbajnokságon 12 elsőséggel, 2 második és 4 harmadik hellyel zártak a mieink. Ez minden idők legjobb magyar vb-szereplése.

Mórocz Zsolt

A szombat délutáni 1000 m-es döntők során hat arany- és egy bronzérmet szereztek a fantasztikusan teljesítő magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Egyesben győzött a kajakos Benedek Dalma (ez volt a sportág hazai történetének 140. vb-elsősége) és mindhárom páros - a Kozmann György, Kolonics György kenus, valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó - a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A két kajaknégyes - a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Ve-reckei Ákos, Horváth Gábor alkotta férfi, illetve a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra összeállítású női - sem talált legyőzőre, Vajda Attila (c-1) pedig harmadikként zárt. Vasárnap délelőtt a magyarok három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet gyűjtöttek az 500 méteres döntők során. Mindhárom női számban hazai siker született: Benedek Dalma k-1-ben, a Kovács Katalin, Janics Natasa duó k-2-ben bizonyult a legjobbnak, és a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes is első lett, miután óriási csatában megelőzte a németeket. Benedek a szombati 1000 m után duplázott, Kovács és Janics pedig ekkor már négy aranyéremnél járt a vb-n. A Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású férfi kajaknégyes kellemes meglepetésre ezüstérmet szerzett, a Kozmann György, Kolonics György kenus és a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó pedig az ezres győzelem után ezúttal egyformán harmadik lett. A 200 m-es döntők során 3 arany-, 1 ezüst és 1 bronzérmet gyűjtöttek a mieink. Nagy fölénnyel nyert Paksy Tímea (k-1), aki így pályafutása első egyéni vb-címét szerezte, valamint megvédte a tavaly Zágrábban kiharcolt elsőségét a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros, amely újabb sikerével a sportág hazai történetének 150. vb-aranyérmét kaparintotta meg. A három hölgy később - a viadal utolsó számában -, Patyi Melindával kiegészülve négyesben is a leggyorsabb volt, így a világbajnokság összes női versenyét magyar lapátforgató nyerte. Kovács és Janics sporttörténelmet írva hat-hat aranyat gyűjtött a Maty-éren - erre, azaz egy vb-n ennyi győzelmet begyűjteni, korábban még senki sem volt képes. Kovács, az MTK klasszisa már 21 vb-címnél jár. A címvédőként induló Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs kajaknégyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, míg a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!