Sportvilág

2008.06.05. 02:00

Halál-csoport

Rendesen belehúztak, amikor a C jelű kvartettbe érkeztek a golyócskák rejtett szalagok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A legkiszámíthatatlanabb, így a legkiegyensúlyozottabb csoportról van szó, és biztos, hogy nem lesz ott a legjobb nyolc között a 2006-os világbajnok olaszok vagy a 2000-es Európa-bajnok franciák vagy a „totális futball”-t kifejlesztő hollandok.
 
Halál-csoport. Négy éve is a hollandok kapták ezt a körítést: akkor a németek és a csehek társaságába kerültek (a lettek egy kicsit kilógtak a négyesből). Onnan sikerült továbblépniük – vajon így lesz ez 2008-ban is? A mérkőzések párosításai is figyelemre méltóak: a vélhetően döntőnek bizonyuló utolsó körben holland-román és francia-olasz meccsek lesznek. Jé, már volt ilyen! 

A sors(olás) fintora, hogy az olaszok a franciákkal, míg a hollandok a románokkal már riogatták egymást a kvalifikáció esetében is. Victor Piturca fiai nem kaptak gólt az Oranjetől (0–0 és 1–0), míg a franciákat az olaszok nem tudták legyűrni (3–1 a galloknak és 0–0). Lesz-e éppen az EB-n fordulat? Az olaszok a 3., a franciák a 7., a hollandok a 10., a románok a 12. helyet foglalják el a FIFA éppen aktuális világranglistáján, ám kérdés, hogy számít-e ez valamit a csoportküzdelmek során? Ahol nem csak minden pontnak, hanem minden gólnak óriási jelentősége lesz. Világbajnokhoz méltóan szerepelnek-e az olaszok? Van-e erő a Zidane-nélküli Franciaországban? Megfricskázzák a hollandokat újfent a románok? Lesz-e újabb dobogós helyezése az érmeket figyelembe vevő örökranglistán második hollandoknak (egy arany és négy bronz)? Kérdések és kérdések, melyekre a válaszokat június 9-én, 13-án és 17-én tudjuk meg. Addig várni kell, és utána a három nagy közül egy csapat és egy ország nagyon szomorú lesz. Sőt, kettő is lehet az az egy…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!