Sportvilág

2011.07.25. 13:17

Vizes vb: győzelem női pólóban, Hosszú és Gyurta hatodik

Gyurta Dániel 100 m mellen, Hosszú Katinka pedig 200 m vegyesen végzett a hatodik helyen a sanghaji vizes világbajnokság hétfői versenynapján, amelyen a női vízilabdázók legyőzték a spanyolokat, így a 9. helyért játszhatnak.

MTI

A két magyart felvonultató úszódöntők közül előbb a 200 m női vegyes fináléját bonyolították le, a szám 2010-es Európa-bajnoka, Hosszú pillangón még vezetett, háton is tartotta magát az élen, mellen azonban visszaesett a hatodik pozícióba, s ezen már a befejező ötvenen, gyorson nem tudott javítani. A 22 éves Hosszú országos csúcsától csaknem négy másodperccel elmaradva, 2:11.24 perc alatt ért célba. A fináléba hetedikként bekerült bajai úszó 200 m vegyesen az előző vb-n bronzérmes volt, de az erősebb számának a 400 m vegyes számít, ahol címvédő.

"Mindent kiadtam magamból, ez most ennyire volt elég" - nyilatkozta meglehetősen letörten a bajaiak Amerikában tanuló kiválósága a finálét követően.

Gyurta Dániel annál értékesebb hatodik helynek örülhetett, hiszen ő vb-n még sosem döntőzött a rövidebb távon. A 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok versenyző az esti döntőben "szokás szerint" nyolcadikként, vagyis utolsóként fordult, s végül nagyot hajrázva - másodmagával holtversenyben - csapott a célba friss - vasárnapi - magyar rekordjától alig két századdal gyengébb, 1:00.25 perces idővel.

Mestere, Széles Sándor a rajt előtt ezzel az írásos üzenettel bocsátotta útjára versenyzőjét: "Ha megcsípsz egy hatodik helyet, akkor király vagy, ha nem, akkor császár". Az edző minősítéséből kiindulva az előbbi uralkodói titulus jár ki az egyperces határhoz a "csodadresszek" utáni textilruhás időszakban is egyre közelebb kerülő tanítványnak. Akinek a fő száma, a 200 méter még hátra van.

"A táv első fele meglepően jól ment, a második ötvenen viszont túlságosan is szaporáztam... De ez a hatodik hely, pláne, hogy az egyes pályáról értem el, ahonnan semmit se látni, megnyugvással és bizakodással tölt el a 200 előtt. Meg - távolabbra tekintve - a londoni olimpiát illetően is. Most viszont két teljes napon át csak pihenés következik, aztán jöhet a hosszabb táv" - nyilatkozta Gyurta Dániel az MTI tudósítójának.

A hétfői úszónap magyar érdekeltségű eseménye volt még, hogy Bernek Péter - 55.32 másodperces egyéni csúcsa dacára - 100 m háton kiesett, miután csak a 34. lett az előfutamban, míg Risztov Éva 1500 m gyorson 11.-ként végzett a selejtezőben (16:22.60 p), így nem került döntőbe.

A világbajnokság előtt nem sokkal doppinggyanúba keveredett brazil Cesar Cielo győzött 50 méter pillangón. Az 50 és 100 gyorson címvédő Cielo doppingtesztje májusban pozitív lett, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) engedélyezte vb-indulását.

A nap legnagyobb szenzációját női 200 méter vegyesen láthatta a közönség, itt a hazai környezetben szereplő, mindössze 15 éves Je Si-ven (Ye Shiwen) diadalmaskodott.

Vízilabdában a magyar női válogatott 17-13-ra nyert a spanyolok legjobbjaival szemben, ezáltal a 9. helyért szállhat medencébe szerdán a kubaiak nemzeti csapatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!