Sportvilág

2011.07.29. 14:07

Vizes vb - Gyurta világbajnok 200 mellen

Gyurta Dániel megvédte világbajnoki címét 200 méteres mellúszásban a sanghaji vizes vb pénteki versenynapján.

MTI

Az esti döntőben Széles Sándor tanítványa parádés alakítással győzött 2:08.41 perces kiváló idővel a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Kitadzsima Koszuke előtt úgy, hogy a végig vezető japánt a hajrában érte be és előzte meg.

"Úgy jöttem ide, hogy megvédjem a címemet, s nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült. A győzelem szerintem fejben, mentálisan dőlt el életem eddigi tán legnehezebb versenyén. Az utolsó forduló után, 150-nél nehéz volt visszajönnöm, vagy én rontottam el, vagy Kitadzsima csinált kiváló fordulót, de visszajöttem, sikerült ritmust váltanom. A taktikám az volt, hogy végig vele menjek, aztán az utolsó 15-20 méteren próbáljam meg lehajrázni. Nem volt könnyű, a vártnál sokkal jobban bírta, de én még nála is jobban."

Edzője szintén elégedetten értékelt:
"Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem" - mondta Széles Sándor. - Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt".

Kiss László szövetségi kapitány fantasztikusnak nevezte Gyurta teljesítményét.
"Nagyon örülök, hogy Dani megőrizte világbajnoki elsőségét, fantasztikus tettet hajtott végre" - nyilatkozta Kiss. "A döntőben úgy csinálta, ahogy kell: 197 méternél vezetett először, a legjobbkor. Két bronz után neki köszönhetően megvan az első aranyérmünk is Sanghajban."

A pénteki úszónap magyar szempontból kellemes történése még, hogy Takács Krisztián 50 méter gyorson jóval az olimpiai A szinten (22.11 mp) belül teljesített, a londoni kvóta mellett pedig egyszersmind a negyedik legjobb idővel (21.97) került be a szám szombati döntőjébe.

"Megérte annyit gyakorolni otthon az új rajtkövön, ezért tudtam a leggyorsabban én elstartolni az elődöntős futamomban - nyilatkozta Takács. - Most, hogy a londoni kvalifikáció megvan és benn vagyok a nyolc között, a holnapi döntőtől nem félek, ott már bármi lehet, nekem nincs veszíteni valóm."

Az este harmadik magyar szereplőjének, a vegyesúszó klasszis Cseh Lászlónak a 100 m pillangón az elődöntő a végállomást jelentette, bár kevés hiányzott hozzá, hogy a fináléba is beverekedje magát: 52.18 másodperccel - országos csúcsánál alig két tizeddel gyengébb eredménnyel - összesítésben a 9. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!