Sportvilág

2011.08.19. 16:09

Kajak-kenu vb: három arany, két bronz és hét kvóta a pénteki magyar termés

A magyar csapat három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát - egy kenust, négy női és két férfi kajakost - gyűjtött a péntek délutáni döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

MTI

Az aranyérmeket Csipes Tamara (K-1 1000 m), Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes (500 m) nyerte, míg a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes harmadik lett 1000 m-en.

Miközben a 34-35 fokos, rekkenő hőség ellenére a főlelátókat majdnem megtöltötte a több ezer szurkoló a Maty-éren, a magyarok közül elsőként az idén összetérdelt Kozmann György, Korisánszky Péter kenus egység szállt vízre. A magyarok jól kezdtek az 500 m-es döntőben, de a fergeteges buzdítás ellenére a végét nem bírták, s végül utolsóként, azaz kilencedikként zártak. A kétszeres olimpiai bronzérmes és négyszeres világbajnok Kozmann - aki közel két év kihagyás idén tért vissza - 2007-ben, Duisburgban aranyérmet szerzett ebben a számban a 2008-ban elhunyt, legendás Kolonics György társaként.
   
A folytatásban ugyan egy vb-finálé következett, de néhány évvel ezelőtt ez akár ob-futamnak is beillett volna, hiszen a női kajak egyesek 1000 m-es döntőjében a hazai színeket képviselő Csipes mellett ott volt a mezőnyben a Fazekas Krisztina néven korábban magyar válogatott, sőt világbajnok amerikai Krisztina Zur, valamint az argentin Keresztesi Alexandra és a spanyollá lett Hegyi Zomilla is. A legjobban Zur kezdett, a középmezőnyben megbújó Csipes - az olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya és egyben tanítványa - azonban féltáv után egyre erőteljesebb csapásokkal, leszegett fejjel haladt előre, s mire a hajrához értek, már tisztán vezetett. Előnyét aztán sikerült is megőriznie, vagy talán még növelnie is a célig, így beérkezve teljesen megérdemelten dobhatott csókot az őt, azaz a győztest ünneplő közönségnek.
   
A szegediként duplán hazai pályán evező, olimpiai bajnok kenus Vajda - immár megszokott piros-fehér-zöld hajpántjában - arra készült, hogy az 1000 méteres egyes fináléjában visszavág a címvédő üzbég Vagyim Menkovnak a tavalyi, poznani vereségért. Menkov szokásához híven szédületes tempóban kezdett, féltávnál már másfél hajóhosszal vezetett a második helyen lapátoló Vajda előtt, de előnye a 750-es táblánál fél hajóhosszra apadt. Peking bajnoka fokozatosan jött fel, majd a hajrához érve lehagyta Menkovot csakúgy, mint Athén aranyérmese, a spanyol David Cal. Utóbbi megpróbált az immár élen haladó Vajda nyomába eredni, ő azonban nem hagyta magát, és végül parádés győzelmet aratott, amivel egy ötkarikás indulási jogot is szerzett Magyarországnak. A 28 éves kenus előbb a hajójában felállva, majd a vízbe ugorva ünnepelte diadalát, miközben a drukkerek szinte extázisban éltették.
   
És az aranyérmek sorának még nem volt vége. Jött a Szabó, Kozák, Kovács és Benedek alkotta 500 m-es kajaknégyes, amely - ugyan némileg más összeállításban, de - tavaly és tavalyelőtt is megnyerte ezt a számot a vb-n, s most is egyértelműen címvédésre tört. A magyarok féltávnál még csak a harmadik helyen haladtak az Európa-bajnok fehéroroszok és a britek mögött, de remek, taktikus versenyzésüknek köszönhetően a célba már ők érkeztek elsőként, s ezzel nem mellesleg négy női kajakos kvótát is gyűjtöttek az országnak az olimpiára. A már eddig is rekorder Kovács Katalin pályafutása 30. vb-győzelmét ünnepelhette.
   
A folytatásban, 1000 m-en a még U23-as korú Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó sokáig vezetett, de végül a németek és a volt magyar válogatott Faldum Bereniké vezette bolgárok mögött beérkezve meg kellett elégednie a bronzéremmel.
   
A férfiak hasonló számában a friss Eb-bronzérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős ugyan nagyon szeretett volna ezúttal is dobogóra állni, de végül nem tudott beleszólni az érmek elosztásába. Hatodikként zárt a fináléban, de ezzel is szerzett további két olimpiai kvótát - az első kettőt férfi kajakban.
   
A program zárásaként is tapsolhatott egy magyar éremnek a közönség: a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs összeállítású kenunégyes szoros versenyben, nagy csatában harmadikként ért célba.
   
Dombvári Bence (K-1) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben 13. lett.
   
A két táv többi számában szombaton rendezik a döntőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!