Sportvilág

2012.01.04. 16:57

Megütötte Gyurtát, felfüggesztett eltiltást kapott Verrasztó

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága kilenc hónapra eltiltotta az "úszással kapcsolatos sporttevékenységtől" Verrasztó Dávidot, de a büntetést két évre felfüggesztette, így a versenyző ott lehet az olimpián.

MTI

A testület szerdán nyilvánosan ismertette döntését a MÚSZ Komjádi uszodai tanácstermében, ahol jelentős médiaérdeklődés mellett, a fegyelmi eljárás alá vont úszó, s több versenyzőtárs jelenlétében hangzott el a hivatalos verdikt, amely szerint Verrasztó csak akkor vehet részt az év eleji külföldi edzőtáborozáson, ha befizet fél millió forintot.
A határozat nem jogerős, a Jövő SC 23 éves versenyzője 15 napon belül fellebbezhet.
   
A rövidpályán Európa-bajnok Verasztó Dávid a határozathozatal ismertetése után jelezte: nem kíván semmit sem mondani.


Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára szerint súlyos büntetés született:
"A háromnegyed év akkor is jelentős, ha két esztendei próbaidőre felfüggesztve kapta Dávid. Az ítélet preventív, vagyis nevelő hatású, s remélem, ezzel le is zárult az eset, a felek egymás között rendezték az ügyet."  
   
A fegyelmi tanács indoklása szerint a decemberi, lengyelországi rövidpályás Európa-bajnokságon Verrasztó Dávid a nem hivatalos záróbanketten megütötte versenyzőtársát, Gyurta Gergelyt. Utóbb a - szóbeszéd szerint egy lány miatt összekapott - felek az esetet megbeszélték, kezet fogtak, s Verrasztó Dávid bocsánatkérését Gyurta Gergely elfogadta.
   
A testület úgy foglalt állást, hogy Verrasztó sportemberhez méltatlan magatartást tanúsított, viselkedésével a MÚSZ érdekeit is megsértette. A testület enyhítő körülményként értékelte a versenyző megbánását, továbbá hogy elismerte felelősségét, s elnézést kért. Súlyosbító tényezőnek tekintette ugyanakkor, hogy Verrasztó Dávid már korábban is tanúsított kifogásolható magatartást, a 2010-es margitszigeti Eb-n például célba érkezés után kimutatott a közönségnek.
   
Verrasztó a rövidpályán szerzett Eb-aranya (2010 - 400 m vegyes) mellett 50 méteres medencében a legjobb eredményét a budapesti Eb-n érte el, ahol 400 m vegyesen második lett Cseh László mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!