Sportvilág

2014.02.01. 16:47

Az MLSZ söprögetett

Pintér Attilát választotta az MLSZ szövetségi kapitánynak, most bizonyíthatja, amit korábban mondott.

Bodor Ferenc

„Jóformán naponta hallani, olvasni arról, hogy ki lenne jó labdarúgásunk szövetségi kapitányának. A futballunkban dolgozó magyar edzők természetesen azt harsogják, hogy hazai szakember kell. A bajnok Győr szakvezetője, Pintér Attila leszögezte, hogy labdarúgásunk eddigi gondjait is mindig magyar edzők oldották meg. Csak azt felejtette el mondani, hogy a bajok is tőlük származnak. Hogy most lesz-e változás, azt nem tudhatjuk, a bajnokság továbbra is a megszokott mederben folyik, változásnak semmi jele. Az edzőink ünneplik, ünnepeltetik magukat és csapatukat, önkritika semmi. Ugyanakkor a minap újabb pofont kapott a sportág, két utánpótláscsapatunk is vereséget szenvedett.

Az U19-est Anglia hasonló korú együttese söpörte le 4:1-re, az U21-es csapat hazai környezetben maradt alul az albánoktól. Utóbbiak felnőttválogatottja ugyebár nem nagyon található a topcsapatok listáján. Pedig hát e két korosztályos csapatunkat tartják a szakemberek a felnőttek közvetlen utánpótlásának.”

E sorokat írtam e hasábokon a szövetségi kapitányt kereső hetekben. Végül a nagy fölhajtásból az lett, hogy a magyar edzők mellett kiálló Pintér Attilára esett az MLSZ választása. Most bizonyíthatja azt, amit mondott.

Fentebb hiányoltam a változást is. Hiszen elsőként csak a sportnapilap lépett, nagyon helyesen megszigorította az osztályzást. Nagyjából 3 és 5 között osztályozták a tudósítók a magyar bajnoki meccseken nyújtott teljesítményeket. Amelyek hosszú évek óta a nemzetközi szint közelébe sem sorolhatók. Aztán lépett az MLSZ, két kivétellel lefejezte az utánpótlással foglalkozó edzőket, a döntés áldozatául esett Nyilasi Tibor is. Igaz, neki marad helye a szövetségben, a tervek szerint az lesz a fő feladata, hogy népszerűsítse futballunkat. Szó, ami szó, ez sem lesz egy könnyű feladat. A sportág arculata ugyanis nem a szövetségben, nem a médiában változhat meg, hanem a pályákon. Ha emelkedik a színvonal, izgalmas, vérre menő meccseket látunk, az lesz az igazi népszerűsítése a focinak.

A lefejezésekről. Az utánpótlás-válogatottakkal foglalkozó edzőket leváltották, de még nincs döntés arról, kik lesznek az utódok. Oda is külföldi szakembereket ígérnek, aztán marad a hazai edzőkkel a langyos víz? Véleményem szerint külföldi mintára az utánpótlásműhelyekben kellene képezni az ifjakat. A Hollandiában élő Popovics Sándor több szakmai anyagot adott már az akadémiáknak.

Ami jó, azt folytatni kell, ami meg nem, azon változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!