Sportvilág

2015.09.08. 15:54

Észak-Írország - Magyarország: Ismét ikszelt a magyar válogatott

Belfast - Az utolsó pillanatban kiengedte a kezéből a győzelmet Észak-Írországban a magyar labdarúgó-válogatott, így nehéz helyzetből várja az Európa-bajnoki selejtező folytatását.

Tóth Gábor

Észak-Írország–Magyarország 1–1 (0–0).

– Belfast, 10500 néző, Európa-bajnoki selejtező, válogatott labdarúgó-mérkőzés, vezette: Cakir (Duran, Eyisoy) – törökök.

Észak-Íroroszág: McGovern – Baird, J. Evans, McAuley, McLaughlin – C. Evans (McGinn, 56.), Norwood (Magennis, 75.), Dallas (S. Ferguson, 84.) – Brunt, S. Davis – Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O'Neill

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Elek Á. (Nagy Á., 23.), Kalmár – Dzsudzsák, Gera, Németh K. (Vanczák, 89.) – Szalai (Priskin, 68.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gól: Lafferty (93.), ill. Guzmics (74.)

Kiállítva: Baird (83.).

Guzmics Richárd az északírek ellen is remekül futballozott. Fotó: Unger Tamás

Ahogyan az elmúlt mérkőzéseken már megszokhattuk, a magyar válogatott szervezett futballal, stabil védekezéssel rukkolt elő Belfastban is. Ugyanakkor kapura ezúttal sem jelentett veszélyt. A mieink jól küzdöttek, jól harcoltak, sőt, a második félidőben olykor-olykor már fölényben is futballoztak. De helyzeteket, pontosabban helyzetecskéket csak pontrúgások után sikerült kialakítanunk. A gólunk is szabadrúgás után, nagy kapuhibából esett: McGovern kiejtette Dzsudzsák beívelését, éppen Guzmics elé, aki közelről a hálóba passzolt. Aztán egy jogos kiállítás miatt az utolsó bő tíz percre emberelőnybe is kerültünk. Mégsem tudtuk megtartani a labdát, nem tudtuk kivédekezni a hajrát. Egy szögelt utáni kipattanót kapura szúrták az írek, Király még védte a jobb alsóba tartó labdát, de a lecsorgóra Lafferty érkezett, és közelről nem hibázott. A 93. percben, emberhátrányban egyenlítettek a hazaiak...

A magyar válogatott nagy lépést tehetett volna Belfastban afelé, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat októberi hajrája előtt az élen álljon a csoportharmadikak összevetésében. Ám a három pont nem jött össze, a többi pályán sem a legszerencsésebben alakultak számunkra az eredmények, így jelentősen csökkent az esélye annak, hogy legjobb csoportharmadikként egyenes ágon kijussunk az Eb-re. Vélhetően marad a pótselejtező, a harmadik hely ugyanis már biztosan tűnik – ám nem sok könnyű ellenfél akad.

Óriási lehetőséget kapott a magyar futball azzal, hogy 24 csapatosra bővítették fel az Eb mezőnyét, tovább a sorsolásunk is szerencsés volt, hiszen koránt sem a legerősebb csoportba kerültünk. Az északírek az ötödik, míg a magyarok a második kalapból érkeztek a sorozatra, a világranglistán is jóval mögöttünk áll hétfő esti riválisunk – ezért egyáltalán nem lett volna bravúr a győzelem Belfastban. Ezért is fájó, hogy ismét számolgatni, reménykedni kell. A sorsunk már nem a magunk kezében van – de ettől függetlenül a hátralévő két mérkőzést meg kell(ene) nyerni.

Az F csoport hátralévő mérkőzései, október 8., csütörtök: Magyarország–Feröer, Észak-Írország–Görögország, Románia–Finnország. Október 11., vasárnap: Feröer–Románia, Finnország–Észak-Íroroszág, Görögország–Magyarország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!