Sportvilág

2015.09.06. 14:44

Jó a döntetlen? Észak-Írországban a magyar válogatott

Budapest - Pénteken döntetlent játszott Romániával a magyar labdarúgó válogatott, amely hétfőn Észak-Írország (20.45, M4) vendégeként folytatja az Európa-bajnoki selejtezőt.

Tóth Gábor

Magyarország–Románia 0-0.

Budapest, Groupama Aréna, 22060 néző. Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés, vezette: Brych (Borsch, Lupp) – németek.

Magyarország: Király – Fiola, Juhász (Guzmics, 24.), Kádár, Leandro – Stieber Z. (Priskin, 88.), Tőzsér, Elek Á., Dzsudzsák – Szalai Á., Nikolics (Németh K., 70.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Románia: Tatarusanu – Papp, Chiriches, Grigore, Rat – Prepelita, Hoban – Popa (Chipciu, 69.), Sanmartean (Budescu, 78.), Torje (Maxim, 90.) – Keserü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu.

A csoport másik két mérkőzésén: Feröer–Észak-Írország 1-3 (1-1), Görögország–Finnország 0-1 (0-0).

Elszánt, egységes a magyar labdarúgó-válogatott – még van esély kijutni a 2016-os francia Eb-re. Fotó: Unger Tamás

A találkozón két óvatos csapat lépett pályára: a románoknak jó volt az iksz, mi pedig nem akartunk kikapni. Ennek megfelelően mindkét csapat szervezetten játszott, a védekezésre helyzete a hangsúlyt. Jelzésértékű, hogy minkét kapusnak csupán egyszer kellett védenie a 90 perc alatt – mindkettő bravúros mozdulat volt.

A debütáló szövetségi kapitány, Bernd Storck nem is tagadta, a döntetlen volt a magyar csapat célja, ezért elégedett az egy ponttal. Elfogadható az indok, ugyanis válogatottunk alapemberei (Dzsudzsák, Stieber, Szalai, Tőzsér) alig, vagy egyáltalán nem játszottak eddig az ősszel – nincsenek formában. Ugyanakkor ez a román válogatott verhetőnek tűnt, lehet, hogy kis kockázatot vállalhattunk volna, talán megcélozhattuk volna a második, automatikus Eb-részvétel érő helyet a csoportban.

Persze, ha nyerünk hétfőn este Belfastban, akkor még odaérhetünk a második helyre. Csakhogy az északírek három pontra vannak attól, hogy történelmük során először kijussanak az Eb-re. Vagyis egy nagyon motivált, ráadásul jó formában lévő, roppant gólerős, agresszív, hajtós házigazda vár ránk hétfőn – nem lesz könnyű dolgunk Érdekesség, hogy Észak-Írország, hozzánk hasonlóan, az 1986-os vb-n járt utoljára.

Ugyanakkor a legjobb csoportharmadik is egyenes ágon jut ki az Eb-re. Erre is van esélyünk, nem is kicsi – de többek csapat, például Albánia, Norvégia és Hollandia is pályázik erre a pozícióra. Egy iksz Észak-Írországban mindenesetre jó eredmény lenne – ha a legjobb csoportharmadik pozíció cél. Márpedig úgy tűnik, hogy az.

Bernd Storck jelezte, az északírek ellen változtat az összeállításon, a felálláson, a játékstíluson. Az biztos, hogy Juhász sérülés, Tőzsér eltiltás miatt kihagyja a meccset, ám Gera visszatér az eltiltásából. Meglepetésre Bernd Storck a Puskás Akadémia és az U21-es válogatott középpályását, Márkvárt Dávidot is jelölte az utazó keretbe.

F csoport, 8. forduló, szeptember 7., hétfő: Észak-Írország–Magyarország (20.45, M4), Finnország–Feröer (20.45), Románia–Görögország (20.45).

1. Észak-Írország 7 5 1 1 11 - 5 16

2. Románia 7 4 3 - 7 - 1 15

3. Magyarország 7 3 3 1 5 - 3 12

4. Finnország 7 2 1 4 6 - 8 7

5. Feröer 7 2 - 5 5 - 11 6

6. Görögország 7 - 2 5 2 - 8 2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!