Sportvilág

2015.10.14. 10:15

Jöhet a pótselejtező - dán, ír, norvég vagy szlovén ellenfél

Számunkra szerencsétlenül alakultak az utolsó Európa-bajnoki selejtezők eredményei, így lecsúsztunk a legjobb csoportharmadik pozícióról, pótselejtezőre kényszerül labdarúgó-válogatottunk.

Tóth Gábor

Törökország egy 89. (!) percben szerzett szabadrúgásgóllal 1–0-ra legyőzte hazai pályán Izlandot, Lettország pedig 1–0-ra kapott ki otthon attól a Kazahsztántól, amely most aratta első sikerét a sorozatban. A két, számunkra kedvezőtlen eredmény azt jelenti, hogy Magyarország lecsúszott az automatikus Eb-részvételt érő legjobb csoportharmadik pozícióról, pótselejtezőre kényszerül a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában. Az oda-visszavágós pótselejtezőket november 12–14. és 15–17. között bonyolítják le. A párosításokat vasárnap 11.20-kor sorsolják ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni központjában. A pótselejtezőn kiemelés van, az UEFA-koefficiens rangsorol. Magyarország kiemeltként várhatja a sorsolást, akárcsak Bosznia-Hercegovina, Svédország és Ukrajna. A nem kiemeltek közé került Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia, ami azt jelenti, hogy a mieink ebből négy válogatottból kapnak ellenfelet.

Eddigi Eb-résztvevők, házigazda: Franciaország (selejtező nélkül). Csoportelső: Csehország, Belgium, Spanyolország, Németország, Anglia, Észak-Írország, Ausztria, Olaszország, Portugália. Csoportmásodik: Izland, Wales, Szlovákia, Lengyelország, Svájc, Rámánia, Oroszország, Horvátország, Albánia. Legjobb csoportharmadik: Törökország.

Nehéz ilyenkor mit mondani, hiszen minden érintett, minden szakmabeli megkérdezett azt sugallja, hogy örülnünk kell a harmadik helynek, a pótselejtezőnek. Teljesítette a kitűzött célt, komoly eredményt ért el a magyar labdarúgó válogatott – hiszen legutóbb 1997-ben, még Csank Jánossal pótselejtezhettünk, Jugoszlávia ellen (akkor kettős vereséggel, 12-1-es gólkülönbséggel mondtunk búcsút az álmainknak, az 1998-as franciaországi vb-nek). Csak hát azt mindenki elfelejti, hogy az Eb mezőnye 24 csapatosra lett kibővítve. A selejtezőknek 53 válogatott futott neki, vagyis kis túlzással minden második ott lesz a kontinenstornán. A sorsolásunk is szerencsés volt, hiszen az egyik leggyengébb csoportba kerültünk. Mégsem éltünk a történelmi eséllyel. De ne temessük előre a válogatottunkat, bízunk benne, hogy él az utolsó eséllyel, sikerrel veszi a pótselejtezőt.

De a tények nem hazudnak: Európa-bajnokságon 1972-ben, világbajnokságon pedig 1986-ban jártunk utoljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!