Sportvilág

2017.08.02. 18:45

Itthon egyetlen magyarként - Bosits Bíborka helytállt a póni-Európa-bajnokságon

KAPOSVÁR Jól helytállt a hazai rendezésű pónilovas Európa-bajnokság egyetlen magyar díjugratója, a 14 esztendős, nemesbődi Bosits Bíborka.

Pacherné Horváth Erika

Július utolsó hetében a Kaposvári Egyetem Pannon Lovas Akadémiája adott otthont a póni-Európa-bajnokságnak, ahol a három olimpiai szakág megmérettetésére 19 ország 165 lovasa nevezett. Magyarországot négy díjlovas és egyetlen díjugrató képviselhette - utóbbi a nemesbődi Bosits Lovasfarm versenyzője, a 14 éves Bosits Bíborka volt. Bibinek nem ez volt az első kontinensviadala, hiszen már tavaly is indulhatott - történelmet írva: ő volt az első magyar díjugrató, aki póni-Eb-n szerepelt. Mráz István tanítványa ezúttal is Amival, a szürke connemara kancával indult. Ami 2012-ben került Bíborkához. A sok közös munka eredménye, hogy az akkori egyméteres maximális akadálymagasságot mára 130 cm-re sikerült feltornázni.

Bosits Bíborka ugrat az Eb-n Amival Fotó: Bosits Boglárka

Bibinek Kaposváron is nagyon technikás, nehéz pályán kellett bizonyítania a sokkal nevesebb és képzettebb társakkal szemben. De akárcsak tavaly Dániában, itthon is sikerült minden pályát teljesítenie - és ezzel megfelelt az elvárásoknak. A szakvezetők szerint a Vas megyei lovas nagyszerűen helytállt, és edzője, valamint szülei segítségével hozzájárult ahhoz, hogy a magyar díjugrató sport a hagyományokkal nem rendelkező területen, a pónik világában is helyet kapjon.

Az Európa-bajnoki címet egy ír versenyző, a díjugrató-világelit tagja, Bertam Allen öccse, Harry Allen szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!