Sportvilág

2014.07.14. 15:05

Foci VB 2014: Egyéni díjakat is osztottak a vb-n

A labdarúgó világbajnokság döntője után a torna legjobb játékosait egyéni elismerésekkel díjazták.

Tóth Gábor

A vébé Aranylabdájára – amelyet négy éve a negyedikként záró uruguayiak vezére, Diego Forlán nyert – összesen tíz játékost jelöltek: négy németet (Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm, Thomas Müller), három argentint (Messi, Angel Di Maria, Javier Mascherano), a holland Arjen Robbent, a kolumbiai James Rodriguezt, a brazil Neymart. A FIFA technikai bizottsága végül Messinek adta a díjat, így az argentin válogatott csapatkapitánya lett a torna legjobb játékosa. Aki a döntőben ugyan kihagyott egy nagy helyzetet, de a tornán négy góljával és a Svájc elleni gólpasszával így is csapata legjobbja volt, ráadásul huszonhárom helyzetet dolgozott ki, ami magas szám. Messi előtt utoljára Diego Maradona lett argentinként a vébé legjobbja, aki 1986-ban győzelemre vezette a válogatottját.

Manuel Neuer, a Bayern és a német válogatott kapusa mindent vitt. Fotó: www.kicker.de

A legjobb kapusnak járó Aranykesztyű Manuel Neueré lett, aki a hét meccsen összesen négy gólt kapott, az egyenes kieséses szakaszban csak kettőt. A német sztárkapus a 28 lövésből csak négyet nem hárított, ez 85,7 százalékos védési hatékonyságot jelent. A legjobb fiatal játékosnak járó díjat a franciák középpályása, Paul Pogba kapta. Pogba az öt meccsből négyszer kezdett, a nyolcad döntőben ő szerzett vezetést Nigéria ellen, és volt egy gólpassza is. Pogba honfitársát, Raphael Varane-t és a holland Memphis Depayt előzte meg. A legjobb fiatal játékosoknál azokat vették számításba, akik 1993. január 1. után születtek. A gólkirály James Rodríguez lett, aki hat gólt ért el öt meccsén. Rodríguez arra is büszke lehet, hogy Kolumbia lett a legsportszerűbb csapat, a játékosok az öt meccs alatt kilencvenszer szabálytalankodtak, de csak öt sárgát kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!