Sportvilág

2012.05.27. 17:52

Debreceni úszó Eb - Két arany, két ezüst, egy bronz a zárónapon

Egyéniben négy érmet, két aranyat és két ezüstöt, váltóban pedig egy bronzot nyertek a magyarok a debreceni úszó Európa-bajnokság vasárnapi befejező napján. Ezzel összességében minden idők legjobb Eb-s medálmérlegét produkálta a magyar csapat 26 éremmel, benne 9 arannyal, 10 ezüsttel és 7 bronzzal.

MTI


Kettős magyar siker született a 400 méteres férfi vegyesúszásban is, ahol Cseh László (4:12.17 p) nem egyszerűen megvédte titulusát, de megszakítás nélkül pályafutása ötödik kontinenselsőségét gyűjtötte be ebben a számban, amellett összességében sportágtörténeti rekordot is felállított, miután immár 11. Eb-aranyát érdemelte ki. Azzal, hogy nyert, egyúttal a csapat kilencedik debreceni aranyát érdemelte ki, a magyar úszósport eddigi legeredményesebb Eb-jévé avatva a debrecenit. A korábbi legtöbb aranyat hozó kontinentális viadal még az 1954-es torinói volt, ahol nyolc magyar első hely született. Cseh mögött az ezüstérmet - akárcsak a 2010-es, budapesti Európa-bajnokságon - ezúttal is Verrasztó Dávid szerezte meg (4:14.23), aki a hatodik pozícióból tört előre egészen a másodikig.


  A 400 m női gyors döntőjében is két magyar indult, de az ő próbálkozásukat nem kísérte érem is, bár közel jártak hozzá, hiszen Risztov Éva - aki ebben a számban 2002-ben volt Európa-bajnok - a negyedik lett (4:07.72 p), évtizedes országos csúcsához közeli idővel, míg az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka, a 800 méteres gyors debreceni Európa-bajnoka ötödikként csapott célba (4:08.73).
   
A staféták versengésében a nők 4x100 méteres vegyesváltója a hatodik helyen zárt (4:07.19 p) Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállításban. A férfiak hasonló számában parádés versenyzést bemutatva a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik alkotta négyes 3:34.57 perccel - tovább javítva a délelőtti, 3:36.94-es időt - országos csúccsal érdemelte ki a bronzérmet.

OLDALTÖRÉS: Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!