Sportvilág

2014.07.07. 15:30

Foci vb 2014 - Négy válogatott maradt

Kedd este rendezik a brazíliai labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjét. Nem akármilyen párosítással: Németország és Brazília csap össze egymással a fináléba jutásért. Szerdán, a másik ágon Argentína–Hollandia elődöntőt rendeznek.

Tóth Gábor

 

Két dél-amerikai, két európai válogatott a négy között, azaz igazi futballcsemegék vannak láthatáron. Négy mérkőzés van még hátra a 2014-es világbajnokságból, négy nem akármilyen találkozó. Legalábbis a még versenyben lévő válogatottak ereje, stílusa, játéka és formája mind-mind ezt sugallja. Az elsőn, magyar idő szerint ma este 22 órától a házigazda és a német válogatott méri össze tudását.

Egyik csapat jó szereplése és elődöntőbe jutása sem meglepetés. Arra viszont már nehéz tippelni, hogy melyikük kerül be a vasárnapi fináléba.

Németország a hagyományoknak megfelelően igen masszív együttest alkot, ezzel együtt, ha kell, a megfelelő kreativitás is benne van a társaságban. A csapat eddig három gólt kapott, ebből kettőt Ghána lőtt.

Brazília is a masszív védelemre épít, ráadásul a „hátsó" emberek gólerősek is. Luiz Felipe Scolari csapata jól összerakott társaság, amelyet remek játékosok sora alkot. Persze a gárda kapja a kriti-kákat rendesen – belföldről és külföldről egyaránt –, de ez minden olyan alakulatnál így szokott lenni, amelynél ennyire komolyak az elvárások. A brazilok nyíltan a vb-címre törnek, persze mást nem is igen tehetnek.

Az már más kérdés, hogy a selecao mennyire sínyli meg két legnagyobb sztárja, Ney-mar és Thiago Silva hiányát. A Barcelona támadója sérülés miatt nem léphet pályára, a Paris SG védője, Brazília csapatkapitánya pedig eltiltott.

A másik ágon szintén érdekes párviadal bontakozik ki. A hollandok sztárjaiknak és Louis van Gaal váratlan edzői húzásainak köszönhetően meneteltek az elődöntőig. Argentína hasonló módon jutott el idáig, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy Lionel Messi nélkül valószínűleg ez a társaság már rég kiesett volna.

A két válogatott csatáját a koncentráció döntheti el, illetve ezzel összefüggésben az, hogy melyik oldalon sikerül kevesebb hibával védekezni. Az Argentína–Hollandia mérkőzést szerdán 22 órától rendezik. Az elődöntők győztesei vasárnap csapnak össze a trófeáért. A vesztesek szombat este játsszák a bronzmeccset.

Visszavágók

Közeleg a brazíliai labdarúgó-világbajnokság végjátéka, négy csapat maradt életben. Hétfőn Brazília–Németország (22.00), szerdán pedig Argentína–Hollandia (22.00) elődöntőket rendeznek. Mindkét találkozó komoly „történelmi" múltra tekint vissza. Tulajdonképpen két vb-döntő visszavágóját hozta össze a sors.

Brazília és Németország a 2002-es vb jokohamai döntőjében vívott egymással emlékezetes csatát. A finálét Ronaldo két góljával a brazilok nyerték. Arra a párharcra jól emlékszik a németek veterán támadója, Miroslav Klose, aki egyedüliként maradt meg hírmondónak az akkor pályára lépő játékok közül. Továbbá a brazil szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari, aki akkor is a dél-amerikai gárdát irányította. Argentína és Hollandia 1978-ban játszott világbajnoki döntőt, az akkor házigazda argentinok hosszabbításban, Mario Kempes két góljára építve 3–1-re nyertek Buenos Airesben.

Elődöntők, bronzmeccs és a finálé

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőinek eredménye: Argentína–Belgium 1:0 (1:0). Hollandia–Costa Rica 0:0, 11-esekkel: 4:3. Németország–Franciaország 1:0 (1:0), Brazília–Kolumbia 2:1 (1:0). A világbajnokság további programja, elődöntő, július 8., kedd: Németország–Brazília, Belo Horizonte 22.00. Július 9., szerda: Argentína–Hollandia, Sao Paulo 22.00. A harmadik helyért, július 12., szombat (22.00). A finálé, július 13., vasárnap (21.00).

Foci vb 2014 - Góllövőlista

Foci vb 2014 menetrend

Foci vb 2014 gólvideók

Foci vb 2014 eredmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!