Sportvilág

2014.07.14. 16:50

Foci VB 2014: Német vb-győzelem

Rio de Janeiro - Németország győzelmével ért véget a brazíliai labdarúgó-világbajnokság a Nationalelf a hosszabbításban csikarta ki a sikert.

Tóth Gábor

Németország–Argentína 1–0, hosszabbítás után. – Rio de Janeiro, Maracana, 74 738 néző, döntő, vezette: Rizzoli (olasz).

Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Th. Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Götze, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben) – Higuaín (Palacio, 78.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

Gólszerző: Götze (113.).

Argentína a tőle megszokott stabil – és kőkemény – védekezéssel rukkolt elő. De ezúttal kontrákra, veszélyes helyzetekre is futotta az erőből. Ám a mérkőzés nagy részében a németeknél volt a labda, sokszor 21 játékos tartózkodott az argentin térfélen. A hosszabbításban pedig már teljesen a német csapat uralta a meccset, Argentína elkészült az erejével. Amikor Götze megszerezte a vezetést Németországnak, érezhető volt, hogy eldőlt a világbajnoki cím sorsa – így is történt.

„A játékosaim elmentek képességeik határáig, kemény munkát végeztek – értékelt Joachim Löw, a németek mestere. – A sikerhez vezető út egy évtizede kezdődött, még Jürgen Klinsmannnal. Folyamatosan fejlődtünk azóta, és rengeteget dolgoztunk, így ha egy csapat megérdemelte a sikert, akkor az a mienk. Mindig is szépen futballoztunk és hittem a mostani tornagyőzelemben. Hét mérkőzésünkön az összes csapat közül mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt Brazíliában. Sokat fejlődtek a srácok, a csapategység hihetetlen mértékű. A gárda megdolgozott a sikerért, különleges boldogság elérni egy ilyen győzelmet. Mindent beleadtunk a döntőben is, Bastian Schweinsteiger vezéregyéniség volt, Philipp Lahm is kiemelkedőt nyújtott. De már a torna elején megmondtam, hogy nincs kezdőcsapat, hanem minimum 14 kezdő játékosról beszélhetünk.

Philipp Lahm, a német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya – ünneplő társai körében – emeli a magasba a világbajnoki trófeát a vb-döntő után, amelyen Németország 1-0-ra győzte le Argentínát. Fotó: MTI/MTVA

„Ez egy történelmi nap Németország számára" – vélekedett Rainer Koch, a német szövetség alelnöke. „Ez az aranyérem a csapatszellem, a taktikai fegyelem és a játékosok diadala, de egyben az egész német futball sikere is. Első európai csapatként nyertünk Dél-Amerikában vébét, 7-1-re vertük az elődöntőben Brazíliát, Miroslav Klose pedig a vb-történelem új gólrekordere lett."

„Nagyon szomorú vagyok, de egyben büszke is legénységemre – nyilatkozta Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya. – Gratulálok a játékosaimnak, büszke rájuk az egész ország, nem semmi, amit elértek a brazíliai vb-n. Szerettünk volna nyerni, ezért nem lehetünk elégedettek a szerepléssel, de játékosaimra nem lehet panasz, most is jól játszottak. Tiszta lelkiismerettel nézhetnek tükörbe, csak gratulálhatok nekik, mint ahogyan gratulálhatok a németeknek is a győzelmükért. A csapat naggyá nőtt ma, nagyszerű mérkőzést játszottunk erős ellenféllel szemben. Szoros mérkőzés volt, sajnos elfáradtunk a hosszabbításra."

A negyedszer világbajnok német labdarúgó-válogatott névsora: Manuel Neuer (Bayern München), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover), Jérome Boateng (Bayern München), Philipp Lahm (Bayern München), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke), Per Mertesacker (Arsenal), Shkodran Mustafi (Sampdoria), Julian Draxler (Schalke), Matthias Ginter (Freiburg), Mario Götze (Bayern München), Toni Kroos (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Christoph Kramer (Mönchengladbach), Sami Khedira (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Miroslav Klose (Lazio), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Arsenal), André Schürrle (Chelsea). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!