Sportvilág

2014.07.03. 11:30

Foci VB 2014: pénteken Franciaország - Németország, Brazília - Kolumbia

Körkép - A negyeddöntővel, egy európai és egy dél-amerikai rangadóval folytatódik pénteken a labdarúgó vb. A nyolcaddöntők, és a csoportmeccsek érdekes statisztikáról árulkodnak.

Tóth Gábor

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Brazília-Chile - videókkal >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Kolumbia-Uruguay - videókkal >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Hollandia-Mexikó - videókkal >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Costa Rica - Görögország - videókkal

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Franciaország-Nigéria >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Németország - Algéria - videókkal >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Argentína-Svájc >>>

Foci vb 2014 - Nyolcaddöntő: Belgium-USA - videókkal >>>

Három hosszabbítás (Németország–Algéria, Argentína–Svájc, Belgium–USA), két tizenegyes párbaj (Brazília–Chile, Costa Rica–Görögország), egy vért izzadva, az utolsó pillanatban kicsikart győzelem (Hollandia–Mexikó), és mindössze két simább meccs (Kolumbia–Uruguay, Franciaország–Nigéria): nem várt izgalmakat tartogattak a nyolcad döntők.

Amikor a csoportmeccseken Costa Rica legyőzte Uruguayt és Olaszországot, amikor Chile könnyedén nőtt Spanyolország fölé, Anglia, Portugália pedig gyorsan kiesett, akkor szinte mindenki úgy vélekedett, hogy ez a meglepetések világbajnoksága lesz. De a meccsek fogytak, az erőviszonyok pedig lassan helyreálltak, több igazán nagy meglepetés már nem történt. Costa Rica remek szereplése tényleg meglepő, de a negyeddöntőbe – még ha nehezen is – már csak az igazi nagy csapatok jutottak, ráadásul a legjobb 16 minden párharcában a csoportelső ment tovább. Úgy tűnik tehát, hogy a kiscsapatoknak csak fellángolásaik voltak, aztán egy kivétellel megtalálták a helyüket. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy soha nem volt ilyen kicsi a különbség a vb mezőnyét uraló, hagyományosan sikeres, valamint a feltörekvő válogatottak között. Ennyire még egyik vb-n sem voltak szorosak a nyolcad döntők. Sokan érvelnek azzal, hogy az eredmények kis különbségeket mutatnak, a játéktudás viszont sokkal nagyobbat, hiszen a németek, az argentinok és a belgák is végigtámadták a saját meccsüket. A játéktudás azonban nem csak a támadást jelenti, sőt az utóbbi évtizedek világbajnokságain végigtekintve nyilvánvaló, hogy a címeket a védelmek nyerik meg. Látva a nyolcad döntők meccseit, szinte lehetetlen megjósolni, hogy mely együttesek jutnak tovább a negyeddöntőkből. Pénteken mindenesetre két mérkőzéssel folytatódik a vb.

Franciaország–Németország 18.00:

Németország remekül kezdte a vb-t, elgázolta Portugáliát (4-0), azóta viszont gyengébben teljesít, ikszelt Ghánával (2-2), nagy csatában győzte le az USA-t (1-0), majd csak hosszabbításban gyűrte le Algériát (2-1). A nagyon egységes csapat benyomását keltő franciák csendesen teszik a dolgukat – és lépegetnek előre. A csoportmeccseken Honduras (3-0) és Svájc (5-2) sem okozott gondot, így a csoportkör zárásaként már a cseresor játszott döntetlent Ecuadorral (0-0). A nyolcad döntőben is sikerült a rendes játék-időben elintézni Nigériát (2-0). Németországnak erősebb kerete van, ám a franciák jobb formában vannak és pihentebbek – lehet, hogy utóbbi dönti el az európai csúcsrangadót.

Brazília–Kolumbia 22.00:

Bármilyen furcsa, Kolumbia futhat neki frissebben a meccsnek, hiszen négy viszonylag könnyű győzelem (Görögország 3-0, Elefántcsontpart 2-1, Japán 4-1, Uruguay 2-0) van a háta mögött. Ráadásul a tét sem nyomja a csapatot, ugyanis Kolumbia még soha nem jutott ilyen messzire világbajnokságon. Brazília eddig szenved, Horvátországot csak erős bírói segítséggel győzte le (3-1), nem bírt Mexikóval (0-0), a nyolcad döntőben pedig 11-es párbajra kényszerült Chile ellen. Érdekesség, hogy a brazil válogatottnál pszichológusok dolgoznak. Azon fáradoznak, hogy a játékosok elbírják a rájuk nehezedő nagy nyomást. A közvélemény kíváncsian várja az 5 gólos Rodrigez, és a 4 találatnál járó Neymar különmeccsét is.

 

Foci vb 2014 - Góllövőlista

Foci vb 2014 menetrend

Foci vb 2014 gólvideók

Foci vb 2014 eredmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!