Sportvilág

2012.06.25. 09:18

London 2012 - Bélyegek és érmék az olimpiára

Budapest - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arany és ezüst emlékérmék, míg a Magyar Posta Zrt. bélyegek kibocsátásával tiszteleg a július 27-én kezdődő XXX. nyári játékok előtt.

MTI

A relikviákat bemutató hétfői sajtótájékoztatón Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke megköszönte a két cég felajánlását, amely - mint mondta - már hagyomány, hiszen a két vállalat az utóbbi időszakban minden olimpia előtt ilyen formában állította a sportot és az ötkarikás játékokat a figyelem középpontjába.
   
Simon András, az MNB kommunikációs igazgatója emlékeztettet arra, hogy a bank 1968 óta állít emléket érmék kibocsátásával jelentős történelmi és sporteseményeknek. Az első olyan forint emlékérmét, amely az olimpiai mozgalom tiszteletére készült 1980-ban, a Lake Placid-i téli olimpia alkalmából adták ki, majd 1984-től vált rendszeressé a nyári játékok megörökítése. A 2012-es olimpia előtt a hagyományos ezüst mellett arany emlékérmét is kibocsátanak, mely 11 milliméteres átmérőjével illeszkedik "a világ legkisebb aranyérmei" nemzetközi gyűjtői sorozatba.


   
Az érmék egyébként hivatalos fizetőeszközök, az arany 5000, az ezüst 3000 forint névértékű. A Horváth Andrea tervezőművész által megálmodott arany emlékérme hátoldala egy férfi kenust ábrázol, míg a Bitó Balázs tervezte ezüst érmén három női kajakos látható.
   
Varga Dezső, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a bélyeg egy ország kulturális névjegye, a Magyar Posta pedig tudatosan használja fel a sportot. A londoni olimpia tiszteletére készült bélyegen két magyar sikersportág, az úszás és a kajak látható. A bélyegek az olimpiai eskütétel napján, múlt pénteken jelentek meg, ám a hivatalos bemutatásuk a hétfői sajtótájékoztatón volt.
   
Az esemény végén Köteles Erzsébet, az előző, 1948-as londoni olimpián ezüstérmes - egyébként nyári játékokon egy első, három második és egy harmadik helyezést begyűjtő - tornász néhány mondatban felelevenítette a brit fővárosban 64 éve átélt élményeit, majd a Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank képviselői ajándékot adtak át Borkai Zsolt MOB-elnöknek, Molnár Zoltán MOB-főtitkárnak, Szabó Bence és Gyulai Zsolt olimpiai bajnokoknak, valamint Kozák Danuta londoni olimpikonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!