Sportvilág

2009.07.21. 02:28

Négy vasi versenyző a junior atlétikai Eb-n

Szombathely, Újvidék - Nincs megállás, idén nyáron egymást érik az atlétikai világversenyek. Ma indul a legnagyobb vasi különítmény - négy versenyző és egy edző - a szerbiai junior Európa-bajnokságra.

Horváth Erika

Az U23-as Európa-bajnokságon vasárnap negyedik helyet szerző Németh Kristóf tegnap érkezett haza edzőjével, Németh Zsolttal. Ma reggel pedig már indul a Dobó SE újabb küldöttsége: Németh László edző négy kalapácsvetőt kísér.

A legnagyobb várakozás Ozorai Jenny szereplését kísérheti. Egyrészt mert kalapácsvetésben éremesélyes - a tavalyi junior vb bronzérmese, s az idei európai ranglistán is harmadik helyen áll a 63,74 méteres legjobbjával. Másrészt mert három dobószámban is kvalifikálta magát az újvidéki Eb-re. Igaz, az időrend nem teszi lehetővé, hogy súlylökésben is elinduljon, de a diszkoszvető mezőnyben ott lesz.

- Sokkal nehezebb most, mint tavaly, hiszen nagy az elvárás velem szemben. De remélem, sikerül megfelelnem. A 12-es döntőbe jutás nem szabad, hogy gondot jelentsen, de a nyolcas finálé sem. Ha sikerül azt teljesítenem, amit (papíron is) tudok, akkor éremközelben lehetek. 

Tudom, hogy egy Eb-n legfőképpen a helyezés számít, de egy egyéni csúcsnak nagyon örülnék - mondta Ozorai Jenny, aki az Eb után dönt a jövőről, hiszen leérettségizett, és tovább is szeretne tanulni. - Az év elején dobott 48,11 méteres diszkoszeredményemmel 22. vagyok a ranglistán. Másfél hete, a Balaton-bajnokságon 51 méternél is nagyobbal melegítettem, de egy húzódás miatt nem kockáztattam a versenyt. Azóta sem volt a kezemben diszkosz, majd csak az Eb-n, a kalapácsvetés után. Annak már örülnék, ha diszkoszban a 12 közé jutnék.

Németh Eszter - Németh László lánya - szintén rutinos kalapácsvető, ez már a negyedik világversenye lesz. Két éve ötödik volt az ifi vb-n, tavaly 13. a junior vb-n. A 60,17 méteres egyéni csúcsával a 12. a korosztály európai ranglistáján. Szintén most érettségizett; ő viszont már eldöntötte, hogy a jövőben csak a (tovább)tanulásra koncentrál, így ez lesz az utolsó nemzetközi fellépése.

- Éppen a selejtező napján közlik majd a ponthatárokat, azt a hírt is nagyon várom - árulta el a külker szakra készülő Eszter. - Jól, jobban felkészültnek érzem magam, mint tavaly, a selejtezőből a 12 közé, onnan pedig a nyolcba is szeretnék bejutni. Ha ott sikerülne a 60 métert megismételnem, akkor az 5-7. hely körül végezhetek.

A Dobó SE-s kvartett újonca a 17 éves Gergelics Cintia. Sokáig B-szinttel, 56,77-dal volt csapattag, de múlt héten sikerült átdobnia az 57 méteres határt (57,08), így a szövetség pénzén utazhat és a ranglista 21. helyéről várhatja élete első kontinensviadalát.

- Most felszálló ágban vagyok, úgy érzem, a selejtezőben is képes lehetek 57 méterre. Azzal talán bejuthatnék a 12 közé. Jó lenne - mondta Cintia, aki most bánja igazán, hogy tavaly kihagyott öt hónapot. - Az a munka most hiányzik, de azzal vigasztalom magam, hogy én még a jövő évi vb-t is megpróbálhatom.

Szabó Dániel is úgy érzi, hogy végre kimászott a gödörből. Az alapozását a jobb combközelítő izma részleges szakadása tette tönkre, és Németh Pál mesteredző elvesztése után időt vett igénybe az új trénerével, Németh Zsolttal való összecsiszolódás is. 

Egészen múlt szerdáig nem mondhatta el magáról, hogy fejlődött volna a tavalyi 73,56 méteres egyéni csúcsa óta. De most végre megtört a jég, 75,36 métert ért el; két méterrel toldotta meg idei legjobbját, s az európai ranglista 11. helyéről eggyel előbbre is lépett.

- Kezdek magamra találni. Legfőképpen annak örülök, hogy stabilan, 74-75 méter körül dobtam az itthoni versenyen. Végre-végre összeállt a mozgásom; ha így megy az Eb-n is, akkor nyolcba kerülhetek. Érzem, hogy sok van még bennem. 

Mindhárom eddigi világversenyemen egyéni csúcsokat értem el. Jó lenne ugyanígy folytatni - mondta a 18 éves Dani, aki 2007-ben ifjúsági vb-ezüstérmes, tavaly pedig junior vb-hatodik volt.

Negyvenhét ország 957 18-19 éves atlétája kavlifikálta magát sztteljesítéssel a július 23-26. között Újvidéken rendezendő junior Európa-bajnokságra. A kalapácsvető lányok selejtezőjét csütörtökön, döntőjét pénteken rendezik. A diszkoszos lányok és kalapácsvető fiúk szombaton selejteznek, illetve vasárnap döntőznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!