Őrség

2018.02.24. 11:30

Szigorú szabályok betartásával lehet csak építkezni Szalafőn

Zarándokolnak ide szabadságra, békességre, házias, finom falatokra vágyó turisták. Építkezni is szeretnének jó páran. Vajon milyen eszközei vannak az önkormányzatnak, hogy az ősi, szeres településszerkezetet megőrizze?

Tersztyánszky Krisztina

Öreg ház a Pityerszeren. Az újonnan épülő otthonok sem ronthatják el a hangulatot Fotó: Tóth Jenő

Történelmi visszatekintés

Kérdéseinket Lugosi Arnold polgármesternek tettük fel, aki elöljáróban egy kis történelmi visszatekintést ad a témához:

– Tudni kell, hogy a településszerkezet és a régi épületek fennmaradása nagy részben a hatvanas, hetvenes évek elzártságával járó szegénységnek köszönhető. Az örökségvédelem akkor még nem volt ennyire tudatos, az emberek szívesen ledózerolták volna a régi házakat, csak nem volt pénzük, hogy újat építsenek. Ez a szerencsénk most: a fennmaradt régi házak, melléképületek miatt vagyunk most olyan keresettek.

Arculati kiskönyvek

A falvakban és városokban az utóbbi hónapokban lázasan készültek a települési arculati kézikönyvek, amelyek iránymutatást adnak a későbbi, építéssel kapcsolatos helyi rendeletek megalkotásához. Szalafőn, mint megtudjuk, a mostani tervezés már nem hozott sok újat. Az itteni faluvezetés már jó egy évtizeddel korábban, 2004 és 2008 között, a rendezési terv készítésekor alaposan megtárgyalt mindent és lefektette azokat az alapokat, amelyeket mindenképpen meg kell követelni az építtetőktől, hogy a szabad építésű falucska ne veszítsen bájából.

– A kétezres évek eleje kikényszerítette a szabályozást. – magyarázza Lugosi Arnold. – Akkor nagyon sok szempontot átrágtunk.

– Az egyik legfontosabb a telkek beépíthetőségének aránya. Szalafőn egy egy-két hektáros telekre csak egy házat szabad építeni, hogy a tág tér, a szabadságérzés megmaradjon. Mivel a hét szer mindegyike dombtetőre épült, lefelé, a völgy irányába nem lehet terjeszkedni, hogy ne csorbuljon a településszerkezet. Az épületek formáját illetően tíz típustervet ajánlunk, ezekből a mintákból gazdálkodhatnak az építkezők. Oda kell figyelniük az építőanyagokra, a színekre, a tető hajlásszögére, az ablakméretekre. Kerítés tekintetében az a kérésünk, hogy ne legyen, legfeljebb élő sövény.

Öreg ház a Pityerszeren. Az újonnan épülő otthonok sem ronthatják el a hangulatot Fotó: Tóth Jenő

Kényes egyensúly

A rendelet óta eltelt időben sokan építkeztek, s a többség elfogadta a szabályokat. Persze, mindig vannak villongások, de nem szabad engedni, mert a rossz példa ragadós. Elég lenne egyetlen spenótzöld homlokzatot engedélyezni, s elszabadulna a pokol – véli a faluvezető. De szerencsére a többség együttműködő, és belátja, hogy a szabad építészet kuriózum, keresett „termék”, s ha itt akar értékálló ingatlant létrehozni, be kell tartania a játékszabályokat. A polgármester és a tapasztalt tervezők szívesen segítenek a harmonikus, a hagyományoknak megfelelő megoldások megtalálásában.

Persze nem könnyű tartani a kényes egyensúlyt. Nagyon nagy érdeklődés esetén egyetlen megoldás lenne: egy új szer létrehozása, egy új dombtetőn. Ehhez azonban óriási infrastruktúra-fejlesztésre lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!