Szeleste

2016.11.02. 17:15

Veres Gábor alkotásával az 56-os hősök áldozatvállalása előtt tisztelegnek a szelesteiek

Szeleste - Látványos alkotás állít emléket azoknak a szelesteieknek, akik az 1956-os forradalom idején segítették az országot elhagyni kényszerülő honfitársaikat.

Cseszkó Tamás

Kuti Gábor, a település polgármestere lapunknak elmondta: az 56-os Emlékbizottság pályázatán 4 millió forintot nyert a szelestei önkormányzat arra az emlékműre, amelyet Veres Gábor szobrászművész tervezett, és azoknak állít emléket, akik elhagyták az országot.

A napokban tették le a készülő 56-os  emlékmű alapkövét (Fotó: Cseszkó Tamás)

- Sikerült megszereznünk egy füves, bozótos területet, amely a jövőben ünnepségeknek is helyet ad majd. Az alapkövet a napokban rakták le, a rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki elmondta: egyre több településen egyre több 56-os emlékhely jön létre, amelyek bemutatják nekünk, hogy a Vas megyeiek sem voltak tétlenek akkor, amikor ki kellett állni az országért. - A forradalom és szabadságharc alatt sok településen nemzeti bizottságok, munkástanácsok, nemzetőrségek alakultak, később a vasiak segítették a nyugatra menekülőket. A helyi események résztvevői közül sokakat meghurcoltak, bebörtönöztek - fogalmazott a képviselő, kijelentve, hogy az 56-os emlékév célja, hogy a térségünkben se felejtsük el azt, hogy a mai szabadságunkat az akkori hősök áldozatvállalásának köszönhetjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!