Szeleste

2016.08.06. 10:05

Fontosnak tartják, hogy az itt élők a magukénak érezzék Szelestét - Szabadidejüket is a településre áldozzák

SZELESTE - Sokan nem is gondolják, mennyi kincset rejtenek a hatalmas fák: kastélyok, arborétum, templomok, kápolna - csak pár dolog a múlt kézzelfogható emlékei közül.

Bajdó Bettina

Fotó: Bajdó Bettina

A történelem során nemesi családok adták egymás kezébe birtokaikat, hozzátéve valamit a községhez. A jelenben sincs ez másként, az itt élők közül sokan szabadidejüket áldozzák arra, hogy tegyenek valamit a településért és ötleteikkel hozzájáruljanak a fejlődéshez. Ez pedig a jövő útja.

Szeleste legkorábbi, korunkra maradt említése egy 1247-es oklevélben fordul elő, de a település ennél jóval régebbi - tudjuk meg Kuti Gábor polgármestertől. Az M86 út építése során előkerült ie. 3-5 század kori germán temető gazdag leletanyaga. Római kori sírok is előkerültek, ez is bizonyítja, hogy régóta élhető és lakott terület Szeleste. Nemrég még kamionok hangjától dübörgött, ám az elkerülő megoldotta a problémákat. Sőt, sokat lendített a településen, hiszen Szombathely 10 percnyire van, ha elkészül a másik út, Győrbe is gyorsan el lehet jutni. Lassan minden üresen lévő ház megtelik élettel, munkanélkülit alig találni a településen.

- Szeleste birtokosai, a Szelesteyek a Ják nemzetség tagjai voltak - folytatja a polgármester. - A Szelestey család legkiemelkedőbb alakja Felsőszelestey Gosztonyi János (1527) főpap, mecénás és diplomata volt. Egykor a község még két különálló falu, Felső- és Alsószeleste volt, amelyet 1950-ben egyesítettek. Az alsószelestei kastélyt a 19. században építette a szentgyörgyi Horváth család. A birtokot gróf Festetics Andor vette át 1871-ben, aki már a következő évben megkezdte a kastélypark építését. 1926-ban a parkot arborétummá fejlesztette Baich Mihály. A báró botanikus volt, teljes jövedelmét a park fejlesztésére fordította, ez idő tájt érte el a mai 13 hektáros területét. A ma iskolaként működő kiskastélyt is a 19. század első felében építette a Horváth család, végül Baich báróé lett. Őt nagyon szerették a településen, el is nevezték a virágok bárójának. Nem messze a két kastélytól egy harmadik is áll, mely a 18. században épült. Ez nem látogatható, állaga leromlott. Felsőszelestén is áll egy kúria, ennek alapjait még a 17. században tették le, majd a szombathelyi püspökség tulajdonába került, végül magánkézbe. Sokáig elhanyagolt volt az épület, míg nem jelentkezett egy nemes, aki csodálatosan rendbe tetette az épületet, családjával aktív tagja a közösségünknek.

A településen a turizmusra is építenek, hiszen a 150 éves Festetich Kastély, a mellette lévő kisfürdő és a 13 hektáros arborétum közvetlen szomszédságában található a Gyógyfürdő. Igaz, ez most zárva tart, ám nagyon bíznak az újranyitásban. Nem tudták a szennyvíztisztító kapacitást biztosítani, így a kemping sem nyithatott meg. Viszont jó hír, hogy sikerrel pályáztak több településsel közösen, aláírt szerződés is van, így a csatornázási munka hamarosan megkezdődhet.

- Nem csak egy lábon szeretnénk állni, nem csak a turizmusban bízunk - emeli ki Kuti Gábor. - Fontos bevételünk az iparűzési adó. Területünkön működik egy takarmánykeverő cég, s több kisebb üzem is van, például a szemüvegkeret-gyártó cég és a PB-palack depó. Mezőgazdasági termelőink is vannak és a helyi vállalkozókat is kiemelten fontosnak tartjuk, próbálunk minden segítséget megadni nekik. Emellett mi is próbálunk fejlődni, nemrég három falubuszt is nyertünk. Egyet az önkormányzat, egyet a sportegyesület, egyet pedig az Együtt Szelestéért Alapítvány. Négy pályázaton is indult az önkormányzat, megtörténhet az orvosi rendelő teljes felújítása, egy egészségcentrumot alakítanánk ki, amelyben a rendelőn kívül a védőnőnek is lenne egy helyisége és fiókgyógyszertár is működhetne. Felnőtt sporteszközöket is beszereznénk, mivel fontosnak tartjuk, hogy óvodás kortól a mozgás, az egészséges életmód életünk része legyen. 1956-os emlékpont létesítésére is pályáztunk, valamint a sportegyesületünk a focipálya felújítására adott be pályázatot. 10 millió forintból öntözőberendezést szereznének be, földmunkákat végeznének és a környezetet is rendbe tennék. Tavaly rendeztük meg először a kettesfogathajtó megyei bajnokságot. A megyei vezetés jónak ítélte a lebonyolítást, ezért idén augusztus végén ismét itt rajtolnak el a fogatok és itt avathatunk megyei bajnokot is.

Az iskola épületének a tetejét az önkormányzat már kicseréltette, most az aljzatot kellene rendbe tenni, s remélik, hogy a régi pompáját is visszakapja a 100 éves kiskastély. A pályázatra várnak, csakúgy, mint önkormányzat épületénél. Elképzelések vannak, a sorrendet viszont be kell tartani. A legfontosabb a csatornázás, ennek lebonyolításáról ősszel tájékoztathatják majd a lakosságot.

Annak, aki ellátogat a településre, a kastélyokon és az arborétumon kívül érdemes megnéznie az Alsószelestei Szűz Mária és a Felsőszelestei Szent József templomot, valamint a Szent Kristóf kápolnát. Az arborétumra több időt kell szánni. Az egykori kútházból kápolnát építtettek, itt bárki elmondhat egy imát. Nemrég előkerült egy gyönyörű sziklakert, valamint kiderült, hogy Baich báró lova is a fák alatt nyugszik. A területet az önkormányzat tartja fent, két éve nagy felújításon esett át: gyógynövény- és fűszerkertet alakítottak ki, valamint évelős kertet hoztak létre.

- A településen halad át a Kéktúra útvonal, mellettünk pedig a Mária-zarándokút - teszi hozzá a polgármester. - Ezt a jövőben mindenképpen szeretnénk kihasználni. Csak a saját adóbevételünkből gazdálkodhatunk, ebből kell többek között a fűnyírást, a temetői munkákat, az arborétum fenntartását kigazdálkodnunk. Szerencsére a helyi vállalkozók segítenek, idén így juthattunk hozzá egy fűnyíró adapterhez. Összetartó közösség vagyunk, egyre több rendezvényünk van, melyet most keltünk újra életre, ilyen például az adventi készülődés. Állítunk májusfát, van falunapunk, motoros találkozót rendez a helyi egyesület, s Szent Kristófról is megemlékezünk. Próbálunk közösségi találkozási pontokat szervezni, ebben lelkes, önkéntes helyiek nagyon sokat segítenek. Aktívan részt vesznek a munkában, például a faluszépítésben, programok lebonyolításában. Hatalmas dolog, ha valaki a szabadidejét arra áldozza, hogy tegyen valamit a településért és ötleteivel hozzájárul a fejlődéshez. Fontos, hogy az itt élők magukénak érezzék a települést. Idén rekordszámú gyerek születik Szelestén, ez optimizmusra ad okot. Ha a fiatalok itt képzelik el a jövőjüket, jó irányba megyünk.

Címkék#Szeleste

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!