Szentgotthárd

2013.01.24. 15:51

Fontos a kultúra

A Magyar kultúra napján Táncos Beatrix és Korpics Ferenc kapta meg a város közművelődési díját Szentgotthárdon. Huszár Gábor polgármester megerősítette, a városnak fontos a kultúra.

Kiss Tamás

A szentgotthárdi önkormányzat kedden, a színházban tartott városi ünnepséget a Magyar kultúra napja alkalmából. Először is Szép Renáta szavalta el József Attila: Thomas Mann üdvözlése című versét, majd ünnapi köszöntőjében Huszár Gábor polgármester beszélt arról, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a városban sokan érzik szívügyüknek a kultúra ápolását, a művelődés fontosságának terjesztését.

"Nem szabad hagynunk, hogy a gazdasági problémák, vagy a politika színterén történő események befolyást gyakoroljanak sem az országos, sem a helyi kulturális életre. Jó példával kell elöl járnunk, hogy megértessük gyermekeinkkel az írott szó szépségét, egy képzőművészeti alkotás csodáját vagy egy zenemű varázsát", fogalmazott a polgármester, hozzátéve: az önkormányzat kiemelt feladatként tekint a kultúra ápolására, a hagyományok megőrzésére.  A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen a város közművelődési díját is átadták. A város kulturális életében végzett kimagasló szakmai munkájuk elismerése és megbecsülése jeléül idén Táncos Beatrix és Korpics Ferenc kapta a díjat. Táncos Beatrix és Korpics Ferenc a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium intézményének szakvizsgázott középiskolai tanárai. Táncos Beatrix magyar nyelv és irodalom, Korpics Ferenc történelem szakos pedagógus.

 

Balról Huszár Gábor polgármester és a közművelődési díjasok: Táncos Beatrix és Korpics Ferenc (Fotó: Szendi Péter)


Mindketten 1998-ban kezdték pályafutásukat a III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium intézményében, 14 év óta közösen vezetik az iskola irodalmi színpadát.m A díj indoklása szerint hosszú évek során színvonalas műsorral lepték meg Szentgotthárd közönségét, ezzel méltó rangot adtak egy-egy történelmi évfordulónak, városi rendezvénynek, az iskolai élet bemutatásának. Évente egy, de volt olyan esztendő is, amikor két nagy rendezvénytelőadást hoztak létre diákjaikkal. Minden darabot önállóan írtak és rendezetek, szerkesztették hozzá a zenét, több esetben az élő zenét, az ő elképzelésük volt a díszlet és a jelmez is. Lelkiismeretes szaktárgyi munkájuk mellett fáradságos, sokszor késő estékbe nyúló próbákkal - szabadidejüket is feláldozva - készültek egy-egy előadásra.
A nevelőmunka hatékonyságának növelése érdekében arra törekszenek, hogy minél több tanuló juthasson színpadközelbe, s kerüljön kapcsolatba a kultúrával, a művészettel. Munkájuk minőségi mércéjét mindig magasra helyezik, nem véletlen, hogy az előadások telt házat vonzanak, az elmúlt másfél évtizedben több ezer diák és felnőtt élvezhette az általuk színpadra állított műveket.  Az ünnepi műsorban Varga Richárd és Rozmán Kristóf József Attila és Radnóti Miklós zenésített verseit adta elő. 



Huszár Gábor beszédében kifejtette: egy közösség számára a kultúra erőforrás,  belőle származnak azok az energiák, amelyek egy országot, nemzetet fenntartanak, teljesítményre sarkallnak. Ezért minden segítséget meg kell adni a kultúra területén működőknek és a kultúra befogadóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!