Szentgotthárd

2014.08.07. 11:47

Visszaidézett múltbéli idők Szentgotthárdon

Szentgotthárd – A város önkormányzata és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület immár 12. alkalommal rendezte meg a Szentgotthárdi Történelmi Napok programsorozatot az elmúlt hétvégén. A szentgotthárdi csata 350. évfordulója kapcsán új tartalmakkal bővült rendezvényre rengetegen kilátogattak.

Bajdó Bettina

Megújulva, különleges programokkal és nem mindennapi eseményekkel vette kezdetét július 31-én a Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozat. Zsúfolásig megtelt a Színház aulája, ahol az 1664-ben lezajlott szentgotthárdi csata emlékeiből nyílt kiállítás. A Honismereti Klub által összeállított anyagok mellett a legnagyobb érdeklődés a csata mozzanatait interaktív módon megelevenítő háromdimenziós digitális terepasztalt övezte. A történeti visszatekintőt Rilke & Pászthory művének bemutatása követte, „Ének Rilke Kristóf zászlós szerelméről és haláláról” címmel,

Augusztus 1-jén délután egy igazán színes és jó kedélyű felvonulást láthattak a belváros utcáin az érdeklődők. A részvevők közül többen csatlakoztak a Mogersdorfban, szintén a csata 350. évfordulója alkalmából megrendezett programhoz. Szentgotthárd Város Fúvószenekara és a várkerti színpadon is nagy sikert aratott óvodás tánccsoport mellett az osztrák oldalon fellépett az Egerből érkezett Lajtha László Néptáncegyüttes is. Péntek estére minden meghívott város megérkezett, így a szentgotthárdiakkal együtt ünnepeltek a németországi testvérváros, Walldürn, a szlovéniai Izola és franciaországi Delle képviselői is. Sőt, a csata 350. évfordulójára a törökországi Dilovasi városából is érkezett egy hadizenekar, akik szombaton egy egyedülálló zenés ébresztővel lepték meg a városlakókat és a turistákat.

A délután során színes programok, műsorok várták az érdeklődőket a Várkertben, ahol a történelmi élőkép, íjászkodás és hagyományőrző programok mellett nagy népszerűségnek örvendett a mesterségek utcája is, illetve sokan csatlakoztak a csata emlékfutáshoz is. A Jordán Tamás, Trokán Péter és Kiss Mari színművészek, a Sebő zenekar, valamint a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével megvalósult gálaműsor kisebb technikai problémákkal kezdődött, de mindezt feledtette a művészek zseniális improvizálása, profizmusa. A látványos csatajelenet és a táncosok magával ragadó előadása tette igazán különlegessé a gálaműsort.

Szombaton Huszár Gábor, polgármestere és Ayhan Akbulut (kis képen jobbra), Dilovasi város képviseletében aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében a két város előkészíti egy testvérvárosi kapcsolat és együttműködés kialakítását. (Fotó: Bana Ferenc)

A sajtó képviselőinek jelenlétében szombaton este Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és Ayhan Akbulut, Dilovasi város képviseletében aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében a két város előkészíti egy testvérvárosi kapcsolat és együttműködés kialakítását. A polgármester elmondta, hogy Szentgotthárdnak működő testvérvárosi kapcsolatokra van szüksége, a 40 ezres törökországi várossal gyümölcsöző lehet az együttműködés. Úgy fogalmazott, Dilovasi átlátható közösség, s iparilag nagyon gazdag település, így gazdaságilag biztosan kölcsönösen profitálhatnak majd az együttműködésből.

Vasárnap rendhagyó szentmise várta a híveket, hiszen Magyar Honvédség Légierő Zenekara szolgáltatta a zenét a mise alatt, illetve azt megelőzően hazafias dalokkal szórakoztatták a Nagyboldogasszony templom előtt várakozókat. Nagy érdeklődés kísérte a Nemzetközi Fúvószenekari találkozót is, a nagy meleg sem szegte kedvét a kolostorudvarban összegyűlt zenekedvelőknek. A négynapos rendezvény záró koncertje előtt Huszár Gábor polgármester kiosztotta az emléklapokat a rendkívül sikeres és népszerű „Gasztrocsatában” részt vett éttermek képviselői részre, majd megköszönte az önkéntes segítők és a szervezők munkáját. A programot Fenyő Miklós koncertje zárta.

Alig telt el pár nap a történelmi napok óta, a városban már a jövő évi programokat tervezik.

– Mindenekelőtt szeretném megköszönni azoknak a munkáját, akik az elmúlt több mint egy év során részt vettek az idei programok előkészítésében – mondta a polgármester. – Voltak ugyan apró hibák, de beérett a munkánk gyümölcse. Ami a leginkább örömteli, hogy a helyiek teljesen magukénak érezték a rendezvényt. Például a helyi galambászok kérték, hogy a csatafutásnál elengedhessenek 350 galambot.

A polgármester elárulta, hogy jövőre, ha sikerül, akkor szeretnék bevonni a Rába melletti településeket is a programokba, s két hétvégés kkulturális, hagyományőrző rendezvényt szervezni, melynek középpontjában a történelmi napok állnának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!