Szentgotthárd

2014.11.13. 18:05

Egy csepp Finnország

Szentgotthárd – Az ősz beköszöntével tovább folytatódott a Pannon Kapu Kulturális Egyesület Az ezerarcú világ – Utazási élmények sorozata.

Markó Petra

Tóth Tímea nemrégiben az északi nyelvrokonaink hazájába, a gleccserektől koptatott ezer tó országába kalauzolta el az érdeklődőket. Tímea az Erasmus-csereprogramnak köszönhetően egy évet töltött Finnországban, így aki kíváncsi volt előadására, alapos bepillantást kapott a finn mindennapokba.

Betekintést nyertünk több finn városba is (Joensuu, Oulu, Rovaniemi, Helsinki, Kemi, Inari, Naantali). És hogy az élmény még intenzívebb legyen, egy csésze finn gyümölcsteával és a finnek messze földön híres teasüteményével – pullával – várták a látogatókat. A bátrak megkóstolhatták az abszolút kuriózumnak számító szalmiakkit is, melynek íze leginkább a medvecukoréra emlékeztet.

Szép számmal voltak kíváncsiak arra az országra, ahol éjszaka is lehet napozni, ahol éjszakánként az égbolt gyönyörű színekben pompázik az északi fénynek köszönhetően, ahol a helyiek szaunában mosdanak, ahol az egy főre jutó szaunák száma a világon a legmagasabb, ahol a meleg leipäjuusto (kenyérsajt) lápi szeder lekvárral tökéletes desszert és ahol sportot űznek a lékfürdőzésből. Az előadás végén összegeztük: Finnország mindig tartogat meglepetést, mindig elvarázsol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!