Szentgotthárd

2015.07.22. 09:24

Leszavazták – Nem lesz ifjúsági önkormányzat Szentgotthárdon

Szentgotthárd – Az ifjúsági önkormányzat létrehozását nem javasolták a képviselők, viszont létrejöhet az Ifjúsági Tanács, amely képviseli a fiatalok érdekeit a városban.

Bajdó Bettina

Lábodi Gábor (Jobbik) képviselő kezdeményezte, hogy a településen szerveződjön meg az önkormányzat működését segítő ifjúsági önkormányzat. Ennek célja a fiatalok összefogása, érdekeinek képviselete és megjelenítése, bevonása az őket érintő önkormányzati döntésekbe, valamint az önkormányzati működés megismertetése és elsajátítása lett volna. Az elképzelés az volt, hogy az ifjúsági önkormányzat tagja lehet minden 16. életévét betöltött helyben lakó magyar állampolgár 25 éves koráig. A jobbikos képviselő javaslata szerint az ifjúsági önkormányzat önállóan működhetett volna, meghatározhatta volna saját céljait, feladatait.

Ez az előterjesztés került a képviselők elé, azonban az erőforrás bizottság javasolt bizonyos változtatásokat, méghozzá olyanokat, amelyek egybevágnak az ifjúsági koncepcióval is. Lábodi Gábor szerint a javaslat teljesen más az ő elképzeléséhez képest. Ő ugyanis 16 és 25 év közötti fiatalok bevonásáról beszélt az önkormányzati munkába, a javaslat szerint pedig a 16 és 18 év közötti diákok lehetnének a szervezet tagjai.

Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP), az Önkormányzati Erőforrások és Külkapcsolatok Bizottság elnöke azzal indokolta a döntésüket, hogy 18 év felett az állampolgárok választók és választhatók is. Külön szervezetet nem kell létrehozniuk számukra, funkcióhalmozás történne. A 16 és 18 évesek között látnak esélyt arra, hogy kitöltsenek egyfajta űrt és bevonják őket az önkormányzati munkába. Az Ifjúsági Tanács éppen erre hivatott. Huszár Gábor polgármester szerint is nemes feladat lenne ez a fiataloknak.

A képviselők szavaztak: az ifjúsági önkormányzat megalakítását nem támogatták. Ugyanakkor az ifjúsági koncepcióban elfogadott elvek alapján, a koncepcióban megfogalmazott keretek között az Ifjúsági Tanács létrehozását javasolták, ám ennek a részleteit ki kell dolgozni még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!