Szentgotthárd

2016.02.21. 17:56

Bőrpáncélok, tegezek, fokosok, tőrök, szablyák - Őseink nyomában Szentgotthárdon

Őseink nyomában címmel rendezett kiállítást az ŐR-NYÉK Hagyományőrző Alapítvány Szentgotthárdon szombaton. A tárlatnak a Színház aulája, míg az ünnepi megnyitónak a nagyterem adott otthont. Előtte a Csákányi László Filmszínházban a Kassai Lajos íjkészítő mesterről szóló Lovasíjász című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

Tóth Andrea

Különleges hangulat fogadta azokat, akik részt vettek az alapítvány felszereléseiből nyílt kiállítás megnyitóján. Az aulában felállított és a honfoglalás időszakát megidéző mongol jurtában helyezték el a kiállítás anyagát, így bőrpáncélokat, tegezeket, fokosokat, tőröket, szablyákat, fából készült magyar nyergeket és sámándobot is láthattak a vendégek. Az alapítvány célja alapvetően a magyar kultúra ápolása és megőrzése, oktatása és továbbörökítése, valamint a hagyományok megőrzése. Ezt a célt tökéletesen tükrözte a szombat esti esemény, amelyet az alapítvány részéről Pécsi József vezényelt le és Labritz Béla alpolgármester nyitott meg. Utóbbi köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy milyen sokan kíváncsiak a rendezvényre, majd hangsúlyozta, fontos, hogy a történelmünket megismerjük, hiszen múltunk nélkül nincsen jövőnk.

A megnyitó kulturális programmal folytatódott, így Kovács Endréné Wass Albert A láthatatlan lobogó című versét szavalta el, majd Kósik Szilvia és Kelemen Andor népdalokat énekeltek. Pfeiffer Tamás, az Őrállók Alapítvány nevében Kassai Lajos néhány gondolatát osztotta meg, majd Wass Albert Hagyaték című könyvéből is idézett. A megnyitó második felében a zalaegerszegi Szablyavívó Társulat formagyakorlatokat mutatott be, majd a rendezvény házigazdái honfoglaláskori íjászbemutatót tartottak. A műsort Pécsi Krisztina és Palkó András színvonalas néptáncbemutatója zárta.

A kiállítás február 27-éig tekinthető meg, amely valódi időutazásban részesíti mindazokat, akiket érdekel, hogyan éltek őseink.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!