Szentgotthárd

2016.02.14. 20:22

„Éljenek mind a népek” - Így ünnepelték a szlovén kultúra napját Szentgotthárdon

A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Szlovén Köztársaság Főkonzulátusa a szlovén kultúra napja alkalmából ünnepi műsort és fogadást tartott vasárnap a szentgotthárdi Szlovének Házában. Az eseményen megemlékeztek a 25 éve működő Porabje újságról, amely 1991-ben éppen ezen a napon jelent meg először, akkor 700 példányszámban és hat oldalon.

Tóth Andrea

„Éljenek mind a népek" – állt az üdvözlő feliraton a Szlovén Kulturális és Információs Központ konferenciatermében vasárnap délután. Az idézet France Preseren, szlovén költő tollából való, akinek halálának évfordulóján ünneplik a szlovének a kultúra napját.

Szukics Marianna, a Porabje újság főszerkesztője a kultúra és az írott szó jelentőségéről tartott beszédet, amelyben köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt 25 évben segítette a munkáját. A főszerkesztő kitért arra is, hogy meghatározó szerepe van a családoknak, az iskoláknak és a nemzetiségi szervezeteknek a rábavidéki szlovén hagyományok ápolásában.

Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárd Város Polgármesteri Díszoklevelét Huszár Gábor polgármester Dusan Snoj volt főkonzulnak adományozta lelkiismeretes és becsületes munkája elismeréséül, Boris Jesihnek, a jelenlegi főkonzulnak pedig egy üveg csipkebogyó pálinkát adott, amelyet a türelem pálinkájának nevezett. Mindezzel viccesen arra utalt, hogy akkor bontható csak fel, amikor a közös szlovén-magyar projektek elindulnak. A Magyarországi Szlovének Szövetsége szentgotthárdi kamarakórusának nemrégiben megjelent CD-jéről Tomaz Kuhar karvezető beszélt. A zenei anyagon rábavidéki és tengermelléki kórusfeldolgozások hallhatók. A délután folyamán a CD-bemutatóra is sort kerítettek.  Az eseményen fellépett még a Cveni Oktett és a Vidám barátok nevű színjátszó csoport Apátistvánfalváról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!