Szentgotthárd

2016.04.28. 18:25

Helyben kínálják a helyi terméket - Minden szerdán tartanak termelői piacot a városban: lekvárokkal, sajtokkal

Szentgotthárd - Szeretnék kiszolgálni az Ausztriából érkező vásárlókat is a most nyílt helyi termelői piacon.

Bakos Ágnes

Őrségi lekvárok, sajtok és más tejtermékek, húsok, egy kis krumpli és zöldség, sárgarépa, őrségi házi rétes, sütemények is kiegészítik a kínálatot - sorolta a szentgotthárdi helyi termelői piac áruit Rácz Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi szervezetének alelnöke. Azt mondta, egyelőre kevés a friss, primőr termék, nem bánnák, ha azzal is kiegészülne a szentgotthárdi standok választéka. Rácz Károly felidézte, hogy korábban már volt próbálkozás szentgotthárdi termelői piac nyitására, akkor nem úgy működött, ahogy tervezték. Most újra összefogják a helyi termelőket.

Virág Nikoletta megkóstolta Horváth Antal sárvári okleveles méhész egyik különleges termékét, a chilis mézet is a piacon. Fotó: Szendi Péter

- A piac üzemeltetője és az önkormányzat is mindenképpen szeretett volna helyi termelői piacot - mondta az alelnök. Szombathelyen jól működik már, bejáratott a csütörtöki termelői piac, erre a jó tapasztalatra is hagyatkoztak, ezért vágtak bele. Az agrárkamara és a Pannon Helyi Termék Klaszter közösen szervezte. Eddig két napon nyitott ki a piac, de nevezhetjük „próbaidőnek", hiszen az időjárás nem volt kegyes a programhoz.

Annyi helyi termelő nincs Vas megyében, hogy minden járást, térséget külön kiszolgáljanak a piacozó termelők, de ha beindul a szentgotthárdi heti kirakodás, akkor a megye többi részéből is szívesen jönnek majd termelők - fogalmazta meg Rácz Károly. Elmondta, hogy a szentgotthárdi nyitvatartási időpontot nehéz volt megtalálni. A szerdát a már működő vasi termelői piacokhoz igazítva jelölték ki. De voltak, akik a délutáni nyitvatartás mellett érveltek, miközben sokak szerint a szentgotthárdiak délelőttönként vásárolnak. Így egyeztek meg a délelőtt tíz órai nyitásban és a 15 órai zárásban. De ez persze csak a „törzsidő", ahogy Rácz Károly fogalmazott. Nem volt mellékes szempont a határ közelségének előnye sem: - Ausztriából is várunk vásárlókat, ez pluszt ad a helyi lehetőségeknek. Az osztrák vendégek, látogatók dél körül „járnak át", a termelők azt remélik, hogy az ebéddel összekötik a piaci bevásárlást. Egyelőre próbaidőnek tekintik a piacnapokat, azt tűzték ki célul, hogy május végéig járassák be a termelők a standokat, mutassák meg magukat a szentgotthárdiaknak. Ahogy Rácz Károly fogalmazott: arra kérték a termelőket, „tartsanak ki". Persze a legnagyobb szükség a vevőkre van: nagyon várják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!