Szentgotthárd

2016.11.15. 18:40

Két kultúra háza - Magyar és szlovén támogatást is kaptak

Szentgotthárd - Érettségiző diákhoz hasonlították az avató szónokai a most megújított 18 éves központot. Támogatást kap a felsőszölnöki iskola, és további jó kapcsolatokat sürgettek Magyarország és Szlovénia között.

Bakos Ágnes

A magyar és a szlovén kormány is 20-20 millió forinttal támogatta a felújítást, amit májusban kezdtek. Javították a Szlovén Kulturális és Információs Központ szigetelését, új kaput kapott és megújították a kerítést, fedett garázsokat alakítottak ki, felújították a teniszpályát, kifestették a közösségi tereket, és még sok apróságot végeztek el - sorolta Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke. - Aki épített már házat, az tudja, hogy igazán sosincs kész, mindig van tennivaló, ebben számítunk mindkét ország támogatására - tette hozzá az elnök.

Szerinte Szentgotthárd egyik legszebb objektuma lett a központ és szeretnék, ha tartalmasan működne, a régió legjobb multikulturális intézményeként.

Idén 18 éves a központ, érettségiző korba lépett, ezért is kellett az új ruha az épületnek, így fogalmazott Hirnök József.

- Óvják, védjék, vigyázzanak az új ruhára - mondta mintegy válaszként Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A Szlovénia és Magyarország közötti rendszeres találkozásokat emelte ki:

- Fontos és megbízható kapcsolatok ezek. Erősítésükben a Rába-menti szlovéneknek és a Mura-menti magyaroknak is fontos szerepük van - hangsúlyozta a politikus.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az avatón Fotó: Szendi Péter

- Magyarország ezer éves történelme, kevés kivétellel, számos példát mutat arra, hogy csak úgy lehet sikeres az ország, ha az itt élő nemzetiségek a magyar mellett a másik identitásukat is meg tudják élni, ehhez támogatást kapnak - mondta köszöntőjében a helyettes államtitkár.

Kiemelte a szlovén nemzetiségi intézmények és iskolák működtetését. Például Vas megyében Apátistvánfalván és Felsőszölnökön is működik szlovén nyelvű általános iskolai oktatás. A politikus bejelentette, hogy 7 millió forintot kap a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola a sportpályája fel-újítására.

A jó szlovén-magyar kapcsolatokat jelzi, hogy annak idején, 1998-ban legnagyobb részt a szlovén állam finanszírozta a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ megépítését, most pedig fele-fele arányban adott pénzt a felújításához a magyar és a szlovén állam - ezt emelte ki Gorazd Zmavc, a határon túli szlovénekért felelős miniszter. Szerinte jelzés értékű, hogy az avatón sok politikus vett részt: mutatja, hogy fontosak a kapcsolatok, eredményes az együttműködés.

Ott volt, mások mellett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is.

A két ország között folyamatos az egyeztetés, a következő vegyes bizottsági ülést éppen ma tartják Budapesten - emlékeztettek az avató szónokai. Igazi kulturális központként működik a megújított létesítmény: például rádióstúdiónak ad helyet, egyesületeknek is - és a mostani megújulással még tartalmasabb programokat ígérnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!