Szentgotthárd

2016.12.16. 07:23

A hófutástól a kézilabdáig - Jubilált a szentgotthárdi sportélet

Szentgotthárd - Volt idő, amikor két focicsapata is volt Szentgotthárdnak, és (majdnem) minden a korcsolyázással kezdődött a Rábán Történetének 130. évfordulóját ünnepelte a város sportja. Részletes történeti összefoglalót hallhattak az ünneplők.

Bakos Ágnes

MÉLTATÁS

- Az igazi sportoló soha nem adja fel. Ha a saját sportágában már nem tud eredményeket elérni, akkor keres magának olyan célokat, amelyek elérésében sikeres lehet, nekem most ilyen a kertészkedés - idézte a 102 éves Kiss György Lajosnét Huszár Gábor polgármester. Kiss György Lajosné 123 egyéni országos bajnoki címmel rendelkező sportlövő, aki teniszezett is, és hatvanévesen még versenyzett, kilencvenévesen még síelt - ezért idézte a sportjubileumon a polgármester.

A kitűzött célokat emelte ki: bármilyen szinten is, de a már megfogalmazottakat el kell érni.

- Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a sport, a sportoló a nézők nélkül semmit sem ér - erről is beszélt a polgármester. - Ha visszagondolunk Szentgotthárd 130 éves sporttörténelmére, akkor látjuk, hogy minden korban volt okuk büszkének lenni sportolóira a szentgotthárdiaknak. Végignézve az ünneplők sorain, kiemelte Horváth Kristófot és Szatmári Orsolyát, a táncospár nemrég hét világbajnoki aranyéremmel tért haza a Csehországban rendezett World Dance Champion-shipről. A visszatekintés mellett a jövőről is beszélt: meg kell adni az anyagi segítséget és támogatást, hogy a lehető legjobb úton menjen tovább Szentgotthárd sport-élete.

- A sport valóban fontos szerepet játszik minden ember életében, legyen szó él-sportról, lelkes amatőrökről vagy csak a szeretett sportág nyomonkövetéséről - hangsúlyozta összefoglalójában Csuk Alajos. Hozzátette: - A sport ügye társadalmi kérdés. Aki a sportpályán megtanulta a küzdést és a szabályok betartását, az ellenfél tiszteletét, a bírói döntések betartását, megtanul veszíteni és nyerni - sorolta.

Díjakat is adtak át az ünnepségen azért, hogy jó emlékeket ébresszenek a helyi sportolókban. Torma Géza kézilabdázó munkásságának elismeréseként üvegplakettet vehetett át Huszár Gábortól
Fotó: Szendi Péter

JELES SZÁMOK ÉS SPORTÁGAK

A konkrét áttekintésben azt mondta, a 19. század legvégén kezdtek alakulni a sportkörök, szakosztályok szerte az országban, Szentgotthárdon a vízi sportok voltak adottak a Rába miatt.

- 1895-ben volt már korcsolyaegylet, a téli időszakban működött, a Rábán és a Holt-Rábán voltak kijelölve korcsolyahelyek. Sok városi határozat született az elmúlt 130 év alatt egy korcsolyapálya létrehozására, de végleges megoldás még nem lett. A téli sportok között szerepelt még a hófutás és a síelés - sorolta Csuk Alajos.

Sok fontos dátumot említett, például azt, hogy 1896-ban alakult a kerékpáros egylet, és 1899-ben már rendeztek Szentgotthárd-Körmend tekeversenyt. 1912-ben már két futballcsapat működött Szentgotthárdon: - 1912 augusztusában játszották az első labdarúgó- mérkőzést Szentgotthárdon, a vasúti pályaudvar közelében tartott meccsen hatszáz néző szurkolt a csapatoknak. Felidézte, hogy az 1930-as években három sportág emelkedett ki a szentgotthárdi sportéletben: a futball, a tenisz és az asztalitenisz. A második világháború utáni sportújjászervezésben a kaszagyár adta a legtöbb támogatást. - 1946-ban hozták létre a szentgotthárdi munkás sportegyesületet, amelyben a kaszagyári dolgozók voltak többségben. 1947-ben a dohánygyári sportegyesület fuzionált a selyemgyárival, így 1957-ig két nagy sportegyesület működött Szentgotthárdon - vette sorra a dátumokat a helytörténész, egykori sportvezető. A kézilabda, a sakk és a teke is domináns sportág volt ezekben az években, a női kézilabda pedig országos hírű lett - emlékeztetett Csuk Alajos. Kiemelte a futószakosztályt is, és felidézte a röplabdázást is, ami az 1950-es és 1960-as években volt népszerű Szentgotthárdon. Az elmúlt évtizedek szentgotthárdi sikercsapatainak sportolóit és edzőit már név szerint sorolta a történeti visszatekintésben.

Az ünnepségen emlékplaketteket és -érmeket adtak át, ahogy Gaál Ákos, Szentgotthárd sport- és ifjúsági referense fogalmazott, azért, hogy jó emlékeket ébresszenek és őrizzenek a szentgotthárdi sportolókban.

KITÜNTETETTEK

Üvegplakettet kapott:

Császár Ernő, Torma Géza, Heiter László, Kocsis György, id. Ágoston Gábor, Gaál László, Márton Miklós, Herczeg Katalin, Kovács László.

Emlékérmet kapott:

Bálint Lászlóné, Baranyai Ferencné, Bauer Károly, Borbély Sándor, Császár Tamás, Császár Tibor, Csuk Alajos, Dancsecs Bojána, Ernst József, Fodor József, Gombás Géza, Háklár Ferenc, Házi Ferenc, Horváth Ferenc, Horváth Imre, Horváth Kristóf, Király Ferenc, Koszár Zsolt, Kozma Gábor, László Ferenc, Mákos Csaba, Márton Antal, Merkl Katalin, Mikos László, Németh Elemér, Németh Sándor, Pável Vilmos, Schvarcz József, Somogyi Gábor, Takács Lajos, Woki Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!