Szentgotthárd

2015.05.06. 15:24

Áder János Szentgotthárd díszpolgára lett

Szentgotthárd - A Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető elleni küzdelmet elevenítették fel szerdán délután.

Bajdó Bettina

A programon tiszteletét tette Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, aki díszpolgári címet vett át. Az esemény után könyvbemutató volt, a kötetet V. Németh Zsolt államtitkár ajánlotta a közönség figyelmébe. Kiállítás is nyílt fotókból.

Áder János még az Országgyűlés alelnökeként, majd európai parlamenti képviselőként kapcsolódott be a Szentgotthárd – és az ország – határába tervezett heiligenkreuzi hulladékégetővel kapcsolatos történésekbe. Közreműködése, segítsége kiemelten fontos szerepet játszott abban, hogy a hulladékégető végül nem épült fel, és a több ezer ember tiltakozása nem volt hiábavaló. A város tisztelete és hálája jeléül Áder Jánost Szentgotthárd Város Díszpolgárává avatta, a kitüntető címet az elnök szerdán vette át.

Az ünnepségen először Huszár Gábor polgármester lépett a mikrofonhoz. Kiemelte, hogy a rendhagyó testületi ülésen nem lesz szavazás, hanem szeretnének visszaemlékezni jó szívvel és érzéssel az elmúlt nyolc év történéseire. Főként az összefogásra, amely példa nélküli és példaértékű volt az egész ország számra. Példaértékű, mert a város és a teljes civil társadalom, a külföldi szervezetek és a legmagasabb szintű politikusok is meghallották a segélykérők szavát. A díszpolgári cím adományozásával tiszteletüket és hálájukat szerették volna kifejezni a köztársasági elnöknek.

Áder János köztársasági elnök és Huszár Gábor polgármester. Fotó: Szendi Péter

Áder János megköszönte a kitüntető címet, majd beszédében elsőként hangsúlyozta, hogy nagy összefogás kellett ahhoz, hogy elérjenek valamit. Kiemelte azokat a kollégákat is, akik segítettek az Európai Parlamentben a küzdelemben. Összefoglalta azokat az eseményeket, amelyek a küzdelem során történtek, mind a magyar, mind az osztrák oldalon. Úgy fogalmazott, hogy a küzdelem során végig versenyt futottak az idővel, de végül nyertek. Hangsúlyozta: a Szentgotthárdon történtek példaként és mintaként szolgálhatnak másoknak, hogy van értelme az összefogásnak és a kitartó munkának. Biztatás is, ha mások hasonló helyzetbe kerülnek, kövessék a példát és harcoljanak az érdekeikért.

Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás Egyesület alapító elnöke röviden bemutatta a Szentgotthárdi csata a hulladékégető ellen című könyvet, mely szerdán jelent meg. Ennek első példányát a polgármesterrel át is adták Áder Jánosnak. A könyv alapvetően a Pronas tevékenységén, a lakossági tiltakozásokon és demonstrációkon keresztül mutatja be a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető elleni hat és fél éves küzdelmet, de tartalmazza a szentgotthárdi önkormányzat, a régió, az országos hatóságok és szervek, politikusok, környezetvédelmi szervezetek, osztrák és szlovén civilek leglényegesebb erőfeszítéseit is. A programon V. Németh Zsolt államtitkár is visszaemlékezett a többéves munka és tiltakozás főbb eseményeire, és hangsúlyozta, mindig szükség van az összefogásra a környezet védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!