Szentgotthárd

2016.08.08. 18:59

Alakul a Tájidegen – Így készül a második művészeti szabadnapokra Szentgotthárd

Különleges: művészeti irányzatokat, eszközöket magyarázó plakátok kerültek Szentgotthárd köztereire. Mintegy bevezetik a második Tájidegen összművészeti félfesztivált. Augusztus 17. és 22. között töltik meg a várost szerte az országból érkező „szabadnapos” performerek, képzőművészek.

Bakos Ágnes

- Sok helyen raktunk ki csak műfaji meghatározást, hogy képben legyenek az emberek, miről van szó - indokolta a rendhagyó plakátokat a Tájidegen főszervezője, w. Horváth Tibor.

A jórészt rózsaszín, tényleg figyelemfelhívó plakátokról kiderül, mi az a performance, a publik art, az akcióművészet, az installáció - vagyis azok a művészeti irányok, amelyekkel élnek majd augusztus végén a Szentgotthárdra érkező alkotók. A főszervező felidézte a tavalyi, első Tájidegen alapját: - Szentgotthárdi lakosként, a Szemle egyesülettel karöltve úgy gondoltuk, hogy létrehozunk egy olyan eseményt, összejövetelt, ahova számos olyan művészeti tevékenységet folytató embert hívunk meg, akik „normális” körülmények között nem dolgoznának együtt - magyarázta w. Horváth Tibor.

Takáts Fruzsina, a fesztivál társszervezője plakátolt a hétvégén
Fotó: w. Horváth Tibor

Összefogás eredménye a Tájidegen, kapnak kisebb-nagyobb támogatást a szervezők és az alkotók. Példaként a Gémeskutat említette w. Horváth Tibor. - Van, hogy segítenek helyi kisvállalkozások is. Így volt ez a félfesztivál előfutárával, a Gémeskúttal, ami a tóba került, annak létrejöttét egy szentgotthárdi fémipari kiskereskedő támogatta, illetve materiális költségeit teljes egészében Tasnádi József, az alkotóművész állta, a kivitelezésben pedig Nagy Béla szentgotthárdi mindenesünk segített nekik. A város az engedélyeket intézte, hogy jelenlegi helyére kerülhessen az alkotás - sorolta a főszervező.

- Elmondható a fesztiválról, hogy „no budget” produkció, tehát minden művész, előadó ingyen vesz részt az eseményen, baráti gesztusként jönnek le Gotthárdra, és igyekszünk, igyekszem a város legszebb arcát megmutatni - mondta elöljáróban w. Horváth Tibor. Az alkotások tehát helyben születnek - szükség van a helyi lakosokra, az érdeklődőkre is. Az ő lelkesedésük, művészetszeretetük kelti majd életre a félfesztivált.

- Hogy lesz-e elég vas egy installációhoz, vagy fog-e szólni valamiből zene, lesz-e mit inni, enni, és hogy eljönnek-e az eseményekre, ez mind Gotthárd és környékének lakosaitól függ, az aktivizálás és közönségbevonás a legfőbb cél, és ezt tavaly sikerült elérni. Egy minőségi, kortárs, agytekervényeket és érzelmeket megmozgató összművészeti fesztivál készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!