Szentgotthárd

2014.01.09. 14:55

Több jelentős projekt zárult le, vagy indult el Szentgotthárdon

A tavalyi év kiemelkedően jelentős volt, hiszen a város és több intézmény is jeles jubileumokat ünnepelt, fontos pályázatok zárultak le és újabb projektek kezdődtek.

Farkas Eszter

Tavasszal indult el az a jubileumi programsorozat, amelynek célja az évfordulók méltó megünneplése volt. Ennek első állomása a Pável Ágoston Szlovén Nemzetiségi és Helytörténeti Múzeum fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megnyitó ünnepség volt. Májusban ünnepelte a város Gotthárd napját, ekkor szentelték fel a hivatal dísztermében elhelyezett Gusner-reprodukciókat.

A nyár is bővelkedett a különböző kulturális és szabadidős programokban: volt Civil Nap, Kistérségi Forgatag, Szent Iván éji program, és Szentgotthárdi Történelmi Napok. Az év egyik legjelentősebb eseménye a Szentgotthárd alapításának 830. és várossá avatásának 30. évfordulója alkalmából rendezett és az államalapítás ünnepével összekapcsolt háromnapos rendezvény volt. Ősszel is folytatódtak a programok, Zöld Szentgotthárd, Rába-menti Szlovén Nap, 13. Nemzetközi Pirított Burgonya Fesztivál is szerepelt a városi rendezvények között.

Szentgotthárd is csatlakozott az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek!” elnevezésű országos kezdeményezéshez, így ennek keretében zajlott le az első Őszi Fesztivál nemzetközi vasútmodell kiállítással, szavalóversennyel, az új Szentgotthárd könyv bemutatójával valamint a Pars Krisztián és Gécsek Tibor tiszteletére felállított dobókör átadási ünnepségével.

Ősszel ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját a Vörösmarty Mihály Gimnázium alapítványa, s ez alkalomból egy emléktáblát helyeztek el az iskolában Dr. Varga Gábor, az alapítvány létrehozója tiszteletére. Nem sokkal később egy gálaesttel ünnepelte meg a gimnázium fennállásának 120. évfordulóját. Még tavasszal kezdődtek el a szentgotthárdi mozi felújítási és a vetítéstechnika modernizációs munkálatai. Szeptemberben indult útjára a megújult moziban az a száznapos program, amely a filmszínház centenáriumi ünnepségét vezette fel.

Decemberben gálaműsorral, valamint szakmai konferenciával ünnepelte a város az 1913-ban megépült mozit. Természetesen a kiemelt programok mellett számos civil rendezvényre, kiállításra, könyvbemutatóra és megemlékezésre is sor került a városban.

Szentgotthárd lett az ország első energiavárosa. A projekt keretében adták át a Liget LED világítását (Fotó: Archív)

– Tavaly több jelentős projekt zárult le, vagy indult el. A legkiemelkedőbb eredménnyel a „Szentgotthárd-Luzern energiaváros projekt” fejeződött be, hiszen Szentgotthárd lett az ország első energiavárosa. A projekt keretében adták át áprilisban a Liget LED világítását – összegezte az elmúlt évet Huszár Gábor, a város polgármestere.

– A Rába szentgotthárdi szakasz árvízvédelmi fejlesztése projekt is befejeződött. Decemberben átadtuk a felújított SZEOB Tótágas Bölcsődét, de kiemelendő még a Hársas-tó fejlesztése, vizes blokk kialakítása is. Szentgotthárd Város és Térsége Önkormányzati Társulás sikeres TÁMOP pályázatának köszönhetően a rendelőintézetben két éven keresztül egészségre nevelő programok valósulhatnak meg. Nyert a rábakethelyi gyermek kalandpark kiépítését megcélzó pályázat is. A „Szentgotthárdi Széchenyi István Általános Iskola napelemes rendszer telepítése” és a „Szentgotthárdi Tótágas Bölcsőde és SZEOB Játékvár Óvodája napelemes rendszer telepítése” pályázatok, valamint a Szentgotthárd és térsége közösségi közlekedés fejlesztése elnevezésű projekt munkálatai is megkezdődhetnek még az idei évben, illetve befejezéséhez közeledik a farkasfai városrész ivóvíz minőség javítási projektje is. Tavaly 100 millió forintos támogatásnak köszönhetően megújult a Nagyboldogasszony templom belsejének egy része is. Pénzügyek terén is több sikert könyvelhetett el a város, az adósságkonszolidáció keretében több mint 188 millió forint folyószámlahitelt, hosszú távú hitelként több mint nyolcmillió forint tőke és 286556 forint kamat tartozását vállalta át az állam. 300 millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához a 2013. évre. Ehhez hasonlóan született döntés az idei évre vonatkozóan: 500 millió forint kormányzati támogatást nyert el az önkormányzat feladatainak biztonságos finanszírozásához – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!