Szentgotthárd

2015.10.15. 17:09

Egy fiatal gotthárdi lány különleges tervei és határozott céljai

Szentgotthárd - Műszaki érdeklődés és tudatos jövőtervezés - így lesz egy gotthárdi lányból gépészmérnök.

Bakos Ágnes

– Amikor kisgyermekként megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni, egyetlen válasz létezett számomra: fehér ruhás menyasszony. Aztán hamar rá kellett ébrednem, hogy ez nem egy foglalkozás. Ekkor jelent meg az életemben a Forma-1 szeretete és ezzel együtt egyre fontosabb helyet kaptak az autók. Mindig is csodáltam a kocsikat tervezőket – mondhatjuk, hogy ennek köszönhetem a máig tartó lelkesedésemet a műszaki világ iránt – mesélte Kóczán Fanni szentgotthárdi egyetemista arról, hogyan is került egy fiatal lány a gépészmérnök szakra. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett és nagyon tudatos véleménye van a pályaválasztásról. – Szerintem már a középiskolásként meg kell szerezni az alapot, amelyre később majd az egyetemen támaszkodni tud az ember.

Kóczán Fannival együtt kilenc lány tanul gépészmérnöknek a Savaria Egyetemi Központban. Fotó: Szendi Péter

Fanninál a reáltárgyak voltak fontosak, de persze nem egyértelmű, hogy nőként a gépészmérnöki pályát választja valaki. – A mai napig, ha kiejti valaki a száján azt, hogy gépészmérnök, az emberek többségének egy nyakig olajos, naphosszat gépeket szerelő ember jut eszébe, de csak biztatni tudom azokat a lányokat, akiket vonz a pálya, hogy ennél ez jóval több!

Azt azért hozzátette, hogy a Szombathelyen induló képzésben a lányok meglepően jó arányban vesznek részt: nyolcvanból kilenc hallgató. – Az első hónap tapasztalataiból mindenképp az vonható le számomra, hogy itt valóban fontos az ember. Az oktatók számára nem csupán az anyag leadása a lényeges, hanem nagyon nagy hangsúlyt kap az is, hogy tudásukat és tapasztalataikat is megosszák velünk. Számomra nagyon fontos, hogy egy igazán jó kedélyű, családias közösségben tanulhatok és tölthetem mindennapjaimat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!