Szentgotthárd

2014.01.09. 14:53

Előadás a csatáról

Az idén ünnepeli a 1664-es magyarországi törökellenes hadjárat 350. évfordulóját a város. A neves dátumhoz két vasi vonatkozású esemény is kapcsolódik.

Farkas Eszter

Itt zajlott le ugyanis a szentgotthárdi csata és itt kötötték meg a háborút lezáró vasvári békét is.. Az események jelentősége túlmutat a helyi történet keretein, hiszen olyan nagy horderejű eseményekről van szó, amelyekre a korabeli világ távoli területein is felfigyeltek: először sikerült legyőzni az oszmán hadsereget szárazföldi csatában és ekkor bizonyosodott be, hogy közös összefogással lehetséges a Magyar Királyság hódoltsági területeinek felszabadítása.

A neves vasi vonatkozású eseményeket már számos nemzetközi rendezvényen méltatták és sok érdekes kiadvány jelent meg róla. Legutóbb a Szentpétervári Egyetemen tartott nagysikerű előadást Prof. dr. Oleg Szokolov, aki elismert orosz hadtörténész. A professzor a neves csata lefolyásáról és jelentőségéről beszélt. Szokolov professzor egyébként a Szentpétervári Egyetem Újkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára, számos könyv és tanulmány szerzője, elsősorban a napóleoni háborúk történetével foglalkozik.

Mindemellett több híres csata újrarendezésének megszervezésében is komoly szerepet játszott, köztük a napóleoni háborúk 2006-2008 között megrendezett kétszázéves évfordulós lengyel- és oroszországi csatáékéban. 1996 óta az általa létrehozott Orosz Hadtörténeti Társaság elnöke. Munkásságáért 2003-ban elnyerte a Francia Becsületrend lovagja címet is. A szentgotthárdi csata egyrészt a közelgő évforduló miatt, másrészt pedig a csata különleges jelentősége és Oroszországban való teljes ismeretlensége keltette fel az érdeklődését. Az előadás elkészítésében neves orosz történész a világhálón keresztül segítséget kapott Prof. dr. Tóth Ferenc szombathelyi történésztől, aki már régóta kutatja a csata történetét. A másfél órás előadást, amelyre decemberben került sor az egyetem egyik nagy előadótermében mintegy 150 főből álló érdeklődő hallgatóság tisztelte meg jelenlétével. Szokolov professzor térképekkel és képekkel illusztrált expozéja után záporoztak a kérdések a csata részletei iránt érdeklődő közönség részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!