Szentgotthárd

2014.12.08. 15:28

Hatszázezer forintba került a kutyaugatás Szentgotthárdon

Szentgotthárd - A szomszéd kutya zavaró ugatása miatt nem tudott pihenni Woki Zoltán és családja. Mivel szomszédjával nem tudott megegyezni, négyéves pereskedés lett az ügyből.

Lisztmayer Zsófia

Lassan négy éve tart a kutyaugatás miatt kialakult szomszédviszály Szentgotthárdon. Körülbelül öt évvel ezelőtt került Artúr, a labrador Woki Zoltán szomszédjához. Az állat gazdája a kennelt a szomszéd ház közelében állította fel – a hálószoba ablakától három méterre. Woki Zoltán elmondása szerint korábban jó volt a viszonyuk szomszédjával, ezért először személyesen próbálta megoldani a problémát.

– Az állandósult hangos éjszakai, hajnali ugatások miatt gyakran nem tudtunk aludni, köztük egy beteg kisgyermek sem. Miután a személyes kéréssel nem értem el sikert, 2012-ben kénytelen voltam birtokvédelmi eljárást indítani a helyi önkormányzatnál a szomszédom ellen – mondta el Woki Zoltán.

A kennel túl közel Woki Zoltán házához. Fotó: Szendi Péter

Egy levelet is küldött szomszédjának a férfi, amelyben jelezte: olyan ablakot kénytelen a hálószobába beépíteni, amely kizárja a zavaró kutyaugatást, de a költségekre kártérítési igénye lesz. Mivel választ nem kapott a levélre, megindította a birtokvédelmi eljárást. A birtokháborítást Szentgotthárd jegyzője határozatában megállapította. Woki Zoltán elmondta, hogy szomszédja nem tudott beletörődni a döntésbe, és fellebbezett. Az ügy először a Körmendi Járásbíróságra, majd a Szombathelyi Törvényszékre került, ahol másodfokon Woki Zoltánnak adott igazat a bíróság. Mivel a szomszéd ezzel a döntéssel sem értett egyet, felülvizsgálati kérelmet adott be a budapesti Kúriához.

A törvényszék másodfokú ítélete szerint a labrador gazdájának csaknem 600 ezer forintot kellett fizetnie. A kártérítés összegében benne van az újonnan beépített hanggátló ablak ára, a perköltség összege, valamint a bíróság által kirótt nem vagyoni kárigény.

Ezzel az ügy remélhetőleg végleg lezárult. – Elég szomorú, hogy csaknem négy évig elhúzódott. Ráadásul a konfliktus miatt hatalmas lejárató kampány indult ellenem elferdített állítások sokaságával. Az üggyel kapcsolatban a szomszédom még becsületsértésért is beperelt, de mind a Szombathelyi Törvényszék, mind a Győri Ítélőtábla felmentett a vádak alól. Sok embert érint szerintem ez a téma, ezért szerettem volna, ha foglalkoznak vele. Egy átlagos kutya ugatása elérheti ugyanis a 80 decibel értéket. Ez a mennyiség azonos, vagy megközelíti a fűnyíró, a fűrész zajterhelését, és ezeket sem illik éjszaka a szomszéd hálószobájának az ablakától néhány méterre működtetni. A zajszennyezés is környezetszennyezés ugyanis, és remélem mások is tanulnak majd abból, ami velünk történt – tette hozzá Woki Zoltán.

Próbáltuk megkeresni a labrador tulajdonosát telefonon, de nem sikerült elérni, így nem ismerhettük meg az álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!