Szentgotthárd

2013.10.30. 17:00

Most már a gát az úr

Szentgotthárd - Átadták a Rába 318 millió forintból megerősített és kibővített árvízvédelmi létesítményeit szerdán.

Farkas Eszter

Összesen 318 millió forintot fordítottak a Rába szentgotthárdi szakaszán az árvízvédelmi létesítmények megerősítésére, támfalmagasításra, mederkotrásra és a folyószelvény bővítésére. A projektet hivatalosan szerdán zárták le, amikor átadták az árvízvédelmi létesítményeket.

Balról jobbra: Gaál Róbert, Huszár Gábor, V. Németh Zsolt, és Kovács Ferenc vágja át a szalagot. Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta: fontos volt, hogy az Európai Unió és Magyarország kormánya forrásokat adjon a helyi és térségi jelentőségű árvízvédelmi rendszerek fejlesztésére, a környezet biztonságának növelésére, az árvízvédelmi munkában részt vevő szervezetek felkészítésére. A pályázati támogatásával megvalósult fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a szentgotthárdiak élete biztonságosabb legyen. Hozzátette: mindent elkövet majd azért, hogy a folyó másik partján is megépüljenek azok az árvízvédelmi fejlesztések, amelyek a most megerősített árvízvédelmi rendszert teljessé teszik.

Huszár Gábor, a város polgármestere kiemelte: fontos, hogy a folyó bal partján, a volt kaszagyár mellett is megtörténjen a támfalak megerősítése, amihez a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban újabb támogatás érkezhet.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója hozzátette: egy másik projekt keretében, egy ultrahangos vízhozammérőt is felszereltek, így még pontosabban tudják mérni majd a vízhozamot, s ez segít az árvízi védekezésben. A projekt alatt 381 méter hosszúságban magasították meg a meglévő vasbeton árvízvédelmi támfalat és 1075 méter hosszan kotorták ki és szélesítették a folyómedret.

A fejlesztéseknek köszönhetően hosszú távon biztossá válik, hogy Szentgotthárdot egy hirtelen lehulló csapadék miatti magasabb árhullám levonulása mellett is megvédik az árvizektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!