Szentgotthárd

2013.04.04. 15:58

Működik a tankerület

Császár Tamás tankerület-igazgató szerint az állam fokozott szerepvállalása lehetővé teszi, hogy minden tanuló megfelelő oktatásban részesüljön.

Kiss Tamás

Mint arról korábban már beszámoltunk: a  köznevelésről szóló törvényben foglaltak szerint idén január 1-jétől az iskolák fenntartását, a háromezer főnél kisebb lélekszámú településeken pedig azok működtetését is az állam vette át. Szintén megírtuk, hogy   az ezzel járó feladatok koordinálását a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. Területi szervezeti egységekként az országban összesen 198 tankerület jött létre, a szentgotthárdi élére több  pályázó közül Császár Tamás lett a befutó, ő  kapott kinevezést. 

Feladatai között szerepel egyebek között a tankerület illetékességi területén működő köznevelési intézmények (a Szentgotthárd és Kistérség Oktatási Intézményéhez tartozó Arany János és Széchenyi, illetve a Magyarlak-Csörötneki általános iskolák, a Vörömarty Mihály Gimnázium és a Takács Jenő Zeneiskola) irányítása, az ezekben folyó pedagógiai munka koordinálása, továbbá kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel.

 

Császár Tamás tankerület-igazgató elmondta: kemény munkát hozott az érintett iskolák átvétele (Fotó: Szendi Péter)

Császár Tamásról tudni érdemes, hogy a szombathelyi főiskola elvégzése után annak idején szlovén és testnevelés szakos általános iskolai tanárként kezdett dolgozni előbb a kőszegi Kisegítő Iskola és Nevelőotthonban, majd azt követően Apátistvánfalván és Szentgotthárdon. 1998-ban közoktatás vezető és pedagógus szakvizsgát tett, 2011-ben pedig a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán középiskolai testnevelő tanár diplomát szerzett. 1994. és 1998. között a rátóti Széll Kálmán Körzeti Általános Iskola, 1999-től a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Dolgozott sporttanácsnokként Szentgotthárd polgármesteri hivatalában, legutóbb 2010-ben részesült Vas Megye Diáksportjáért elismerő kitüntetésben. - Sokat kaptam szülővárosomtól, Szentgotthárdtól, a környéktől, és remélem, hogy tankerületigazgatóként sikerül majd ebből a lehető legtöbbet visszaadnom  - fogalmazott Császár Tamás, aki szerint az állam fokozott szerepvállalása az oktatásban megteremti azt, hogy az esélyegyenlőség jegyében a hátrányos helyzetben lévő települések tanulói is megfelelő színvonalú oktatásban részesülhessenek. 

A tankerület-igazgató kérdésünkre válaszolva nem titkolta, hogy igencsak kemény munka volt december 31-éig megoldani a szükséges átadás-átvételi feladatokat, az önkormányzatok és intézmények azonban pozitívan álltak a dolgokhoz, segítettek, így különösebb fennakadások nélkül állhatott fel, s kezdhette meg aztán az év elején a tevékenységét a szentgotthárdi tankerület. 






A Császár Tamás Szakonyfalu társadalmi megbizatású polgármestereként  tette a dolgát, e poszt azonban nem összeegyeztethető a tankerület-igazgatói beosztással.  Császár Tamás így vérző szívvel lemondott a polgármesterségről, arról viszont nem, hogy tovább segítse a falubeliek boldogulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!