Szentgotthárd

2016.11.03. 19:35

Ösztöndíjas szentgotthárdi diák

Szentgotthárd, Budapest - Egy szentgotthárdi gimnazista a szlovén nemzetiségi ösztöndíjas, ünnepélyes keretek között köszöntötték Labritz Reginát.

Bakos Ágnes

Átadták az idei nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat: húsz magyarországi nemzetiségi diák a két évre szóló támogatás kedvezményezettje. A szlovén ösztöndíjat pedig egy szentgotthárdi diák, Labritz Regina nyerte el. A Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Vörösmarty Mihály Gimnáziuma tanulója a diák. Az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta:


Labritz Regina a nemzetiségi ösztöndíj ünnepélyes átadásán Fotó: Facebook

- Az elmúlt időszakban másfélszeresére nőtt azok száma, akik valamilyen nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A saját nemzetiség megvallása, szeretete nem áll ellentétben a magyar nemzethez tartozással, sőt erősíti Magyarországot és hazánk kapcsolatát a nemzetiségek anyaországaival. Soltész Miklós emlékeztetett, hogy 2010-ben 3100 gyermek járt nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi iskolába, míg tavaly már 12 ezer 500. Közben 12-ről 74-re nőtt a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák száma hazánkban.

- Ismernünk kell a múltat, és annak tapasztalatai alapján tudnunk kell, mit kell továbbvinnünk és erősítenünk, és melyek azok a sebek, amelyeket gyógyítanunk kell - emelte ki az államtitkár. Szlovák és görög példát is említett. A háború utáni kommunista politika bűnére emlékeztetett, amikor a magyar-szlovák lakosságcsere következtében évszázados múltjuk ellenére tízezreknek kellett elhagyniuk hazájukat. Megemlékezett a kommunistaként Magyarországra került görög nemzetiségű Konstantinidisz Andréról, aki felismerve a kommunista rendszer teljes hazugságát, 1956-ban csatlakozott a forradalmárokhoz és november 4-én hősi halált halt a magyar szabadságért.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a tanulmányi ösztöndíjjal azt is támogatni kívánja, hogy a mai fiatalok felnőttként felelősséggel tudják képviselni saját nemzeti közösségeiket és hazájukat.

Gratulált az ösztöndíjas szentgotthárdi diáklánynak mások mellett Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, a Köznevelési és Kulturális Albizottság elnöke, valamint Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke.

Összesen húsz diák nyert támogatást

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!