Szentgotthárd

2014.08.03. 20:19

Török szerelem - Színészek játszották újra a történelmet

Szentgotthárd - A szombathelyi színház (WSSz) színészei szombaton este a várkertben újrajátszották a győztes szentgotthárdi csatát.

Ölbei Lívia

 

A tatai Gölbasi Vitézei Egyesület asztalánál autentikus török kávét vételezünk: fahéjjal és kardamommal ízesítve, mert 350 éve még nem használtak cukrot a törökök. (Azért a biztonság kedvéért van egy tálkában kockacukor.) A 17. századi Európa nevezetes, törököt megfutamító győztes csatájára emlékezünk (már harmadik napja) békés piknik-hangulatban. A minden rosszat feloldozó nevetésre épít a WSSz gálaműsora is: a karneváli irodalom szellemében visszatérnek a holtak, hogy a nyílt színen tisztázzák a sérelmeket. „A szentgotthárdi csata" című színdarab kifejezetten erre az alkalomra született (a szövegkönyvet Jordán Tamás és Barták Balázs jegyzi), szakértőként Tóth Ferenc, Takács Zoltán és Szibler Gábor ellenőrizte a történelmi hitelességet. A rendező Jordán Tamás, a WSSz igazgatója, aki Alois von Fux osztrák tiszt szerepét is elvállalta. Ahmed bin Mahmud bég: Trokán Péter, Iszmailt (török közkatona) Balogh János, Francois-t (francia zászlóvivő) Horváth Ákos, Bencét Endrődy Krisztián játssza: ő a slusszpoén. Mert amikor a törökök anno „Csákánynál" eltöltöttek egy tétlen éjszakát, Ahmed bin Mahmud nem volt tétlen, megigézte egy tüzes szempár: ebből az igézetből jött a világra Bence, a török-magyar barátság első, eleven gyümölcse. Kár, hogy a hangosítás nem tökéletes (Jordán Tamás a mikroportját egy ponton mikrofonra cseréli), de a közönség így is veszi a lapot. A Gyöngyösi Tamás vezetésével megrendezett csatához pedig nem kell hangosítás: a harcosok mindent beleadnak, a végén a színfalak mögött színészről, nem színészről szakad a víz. Gyöngyösi Tamás kemény kézfogásokkal köszöni meg a harcot (jó mulatság, férfimunka volt). A Sebő együttes törökös dallamokat játszik, a Honvéd Táncműhely török és magyar folklórbemutatót tart, és a leszálló estében nem látszik a pirulás, amikor Kiss Mari, Trokán Péter és Jordán Tamás korabeli pajzán verseket mond. Még a hold is „jól áll" ezen a szombat estén: törökös keskeny karéj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!