Szentgotthárd

2015.02.16. 09:55

Tündérek és ördögök - Hangos énekszóval űzték el a telet a szlovénok (galériával frissítve)

Szombaton szlovén módra űzték el a telet Szentgotthárdon. Farsangi felvonulást szerveztek, amelyről nem hiányozhattak a tündérek, az ördögök, de még a vasorrú bába sem.

Bajdó Bettina

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület, valamint a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat farsangvasárnap rendezte meg télűző szlovén zenés farsangi karneválját.

A résztvevők a Hotel Lipában gyülekeztek, sípszó szólította a tündéreket, az ördögöket az indulásra, de eljött a hét törpe is, sőt még vasorrú bábák is noszogatták a jónépet, hogy minél többen álljanak be közéjük.

Aki úgy érezte, hogy bűn nyomja a lelkét, azt szívesen meghallgatták a „lelkes beszélgetések” vallatószéknél.

Fotó: Timár Gergely

Fodor Klára, a Rábavidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület elnöke elmondta, hogy a hagyományos szlovén farsangot szeretnék bemutatni az érdeklődőknek. Az ő korosztályuk még hűen képviseli a hagyományokat, ezt szeretnék a fiataloknak is tovább adni. Ezért jöttek el a mai napra a gyerekeik és unokáik is, hogy jelmezbe bújva, hangos énekszóval űzzék el a telet szlovén módra. Hozzátette, nagy öröm számukra, hogy a szentgotthárdiak szeretik, elfogadják és befogadják, valamint elismerik őket.

A szlovének pedig próbálnak minél többet megmutatni kultúrájukból, hagyományaikból. Hangsúlyozta, a jó isten is melléjük állt, hiszen verőfényes napsütésben indulhattak el fél háromkor a felvonulásra. Sok helyi kíváncsi volt a színes forgatagra, sokan elkísérték útjukra, a főtérre a felvonulókat. A farsangi jelmezeseket a gorickoi Stari pajdasi népzenekar kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!