Szentgotthárd

2015.05.28. 08:01

Vannak tervek, melyek forráshiány miatt, csak álmok maradnak Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Megújulnak a színházban a vizesblokkok, a Várkerti színpad környékét rendbe teszik. A Csákányi László Filmszínházban 800 ezer forintból az aulát és a nézőteret jelenleg elválasztó ajtót kicserélik, továbbá kaszagyári kiállítást hoznak létre. Van azonban, ami csak álom marad.

Bajdó Bettina

A város önkormányzatának képviselő-testülete a februári ülésén tárgyalta a kulturális, közművelődési koncepciót a 2015-2019 közötti időszakra. Akkor a koncepcióhoz készítettek egy nem végleges cselekvési tervet is. A véglegesítést az áprilisi ülésre tűzték ki. A cselekvési terv része az infrastrukturális fejlesztés is, melyhez az alapokat elő kell teremteni. A cselekvési terv összeállítása óta eltelt másfél hónapban több, a tervben is szereplő előrelépés történt – ilyen a látogatóközpont működési helyszínének és formájának előkészítése, a várkert fejlesztés első ütemének megtervezése, a színház vizesblokk felújításának megkezdése, a múzeumi új kiállítások alakulása, a múzeumi terepasztal tovább fejlesztése.

Molnár Piroska igazgató óvodás gyerekcsoporttal a múzeumban. Fotó: Vn-Archív

Ami biztos, hogy idén megvalósulhat például a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban a szentgotthárdi csata-, a kaszagyári és a selyemgyári kiállítás kialakítása. Ugyanitt az intézményi költségvetésből ablakcsere is lesz a látványraktárban. Ugyanakkor folyamatban van a kaszagyári interaktív múzeum kialakítása, valamint a digitális terepasztal tartalmának fejlesztése. Ez utóbbihoz a pályázatot még nem bírálták el. A többi zöld utat kapott.

A Színházban biztos, hogy önkormányzati forrásból, több mint 15 millió forintból megújulhatnak vizesblokkok. Szeretnék a Színházban az öltözők, valamint a nézőtér, a színpad és a büfé világításának a cseréjét, fűtésrekonstrukciót, továbbá a nyílászárók cseréjét is megoldani, ám ehhez egyelőre nincs fedezet. A Csákányi László Filmszínházban 800 ezer forintból az aulát és a nézőteret jelenleg elválasztó ajtót kicserélik. Az előcsarnokban (a galérián) kávézós és beszélgetős helyet alakítanak ki bútorok beszerzésével, illetve létrehoznak egy Csákányi László „mini" kiállítást az eredeti relikviákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!