A szerkesztő ajánlja

2013.06.28. 13:26

A szórvány magányában

Nem is gondolnák sokan, hogy a jólétben élő szórvány magyarság, közte a szlovéniai, az ausztriai, a horvátországi néha komolyabb problémákkal küzd, mint a tömbben élő felvidéki, vagy erdélyi honfitársak.

Kozma Gábor

Kovács Jenő ezt alaposan megtapasztalta útjai, kutatásai során. Először,  amikor segélyszállítmányokat szervezett és vitt Kárpátaljára. Ahol a szoba padlója döngölt föld, a konyhai csap pedig a közelben futó patakból átvezetett vascső volt. Ő már  korábban  eldöntötte, hogy kutatja a  Kárpát-medencei magyarság történetét, felfedve megóvandó értékeit.   Csíksomlyón már akkor kutatott, amikor  még nem volt divat oda  látogatni. Sőt! A nyolcvanas években szekus verés járt annak a helyi családnak, aki szóba állt  vele,  a magyarból jött   egyetemistával...  Máig emlékezetes tettként 1998-ban hét   (!) kamionnyi  segélyt vitt társaival az árvíz sújtotta Kárpátaljára.  Erdélyi értékmentő túrái közismertek, rengeteg régi magyar templomot, temetőt fedezett fel újra, adományokkal is támogatva fennmaradásukat.   Mint mondja, csak nálunk cseng furán a nacionalizmus szó, mivel a legtöbb országban ez elfogadott, a nemzeti önazonosság alapja. A nacionalizmus nem mások ellen irányul, a  nemzeti értékeket és érdekeket védi. Kovács  Jenő szerint a jólétben élő szórvány magyarságra nagyobb veszély leselkedik, mint  a szegényebb, de tömbben élőkre. A jólét már önmagában asszimilál, mondja.  Ezért is  kell  állandóan figyelmet fordítani a szórványra, annak helyzetére, kiemelten foglalkozva történelmével.   A segítés része a pusztuló, elhanyagolt emlékművek, szobrok, templomok, kastélyok ápolása is. E sorba illett most a Tarródy-síremlék körüli figyelem  felkeltése,  nem éppen  haszontalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!