A szerkesztő ajánlja

2017.01.08. 20:03

Jó reggelt, Vas megye!

Minap olvasom egy tudományos szakportál híradását, amely során olyannyira végigborzongtam, mint amikor a lángoló, füstölgő, majd magába roskadó World Trade Center ikertornyait mutatták a tévében 16 évvel ez-előtt.

Kelemen Attila

Csakúgy mint akkor, most is felmerült bennem a kérdés: ennyire védtelenek volnánk? A viszolygásomat a 2016 WF9 nevű rejtélyes objektum váltotta ki, amely február 25-én meglehetősen közel halad majd el a Föld mellett. A bolygónk szinte nap mint nap útjába kerül egy-egy aszteroidának vagy éppen üstökösnek, amivel önmagában nincs is probléma. Az aggodalmamat nem is ez, hanem a NASA bizonytalansága jelenti.

Történetesen az űrhajózási hivatal kutatóinak fogalmuk sincs, mi is lehet a közeledő, csaknem egy kilométer széles égitest. Aszteroidának nem túl köves, üstökösnek pedig nem túl jeges. Ráadásul csóvája sincs. Miközben a nagy „találkozásra" várva vakargatjuk a fejünket, addig a megoldást csak a jó ég tudja.

De az nagyon, elvégre ő indította útjára az ismeretlen küldeményt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!