A szerkesztő ajánlja

2017.01.29. 21:03

Trendelő - Ugyanaz a lemez

Amikor a kilencvenes évek elején apám megvette a család első CD-lejátszóját, bekapcsoláskor nem tudtuk, hol ketyeg ilyen hangosan az óra, annyira élethűnek tűnt a Genesis-lemezt indító hangzás a bakelit (vagy inkább vinyl) lemezekbe és kazettákba genetikailag kódolt sistergés után.

Mehlhoffer Tamás

Akkor mindenki temette a hagyományos lemezt, mert a CD örökké tart, nem ér hozzá a tű, csak lézer (lézer, ennyire menő!), nincs alapzaj, szóval csoda az egész.Nos, ehhez képest 2016 utolsó hetében olyan történt, mint 25 éve soha: a lemezeladások bevétele Angliában meghaladta a digitális letöltésekét. Pedig negyedszázad alatt sok bit lefolyt a mátrixban, jött a DVD, majd jött a letölthető MP3, kiment a divatból a CD, majd a DVD is, és jött a streaming, vagyis az internetes zenehallgatás. 2006-ban már csak néhány hagyományőrző sznob cserélgette a csillogó, fekete lemezeket, amikor feltűntek a mindenben az egyedit, a kézművest (brr, ez a szó!) kereső fiatalok, és a világ nyugati felén megint divat lett az analóg hangzás.

Mi több, a retró odáig terjed, hogy már a kazetta is visszatért, és nemcsak összekacsintós, dizájnolt pendrájvok formájában, hanem valóban adnak ki eredeti zenét kazettán, mert gondolom, az MP3 nem sistereg eléggé.Elképzelem, ahogy a gondosan olajozott szakállú hipszterfiú és füles sapkás barátnője üldögélnek a művészlakásban, miután fel-akasztották a biciklit a plafonra és egy kézműves csésze biokávéval a kezükben feltesznek egy természetközeli poplemezt, majd húsz perc után nézik, hogy ja, ezt meg kell fordítani, és ugrik, görbül és tisztítani kell, hagyjuk ezt, inkább toljunk valamit az iPhone-ról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!