A szerkesztő ajánlja

2017.02.06. 21:10

Körömpörkölt - Amerikai (foci)álom

Mi magyarok az Amerikában szokásos felhajtást mindig is sztoikus nyugalommal néztük.

Budai Dávid

A függetlenség napja, a hálaadás vagy az elnökválasztás körüli őrületkor kissé leereszkedő félmosollyal rendre megállapítjuk, hogy az amerikaiak aztán értenek az ünnepléshez. Mi mások vagyunk, a heves érzelemnyilvánításhoz túlontúl visszafogottak, de azért ha egy Eb-n bekeverjük a labdát a kapuba, mi is meg tudjuk mutatni, mi fán terem a szurkolás. Egy átlag amerikainak azonban csinnadratta, amit mi rendezünk szurkolás címszó alatt: smafu, hiszen ők a Super Bowlon edződtek. Ilyenkor amerikaiak milliói csirkeszárnytól ragacsos kézzel lengetik a zászlókat, és sörtől habzó szájjal éneklik, hogy „Oh, say, can you see”. De vajon miért?

A titokra idén sem sikerült rájönnöm. Az amerikai futball lényege, hogy egy minden sporttevékenységre abszolút alkalmatlan, tojás alakú labdát így vagy úgy, de az ellenfél gólvonala mögé kell juttatni. A játék pedig tulajdonképpen abból áll, hogy ebbéli igyekezetünket a másik csapat tagjai mindenáron meg akarják akadályozni. A szabályok ugyan sokkal bonyolultabbak, mint az általunk ismert foci esetében, de ahogyan itthon, Amerikában is mindenki kidagadt erekkel a homlokán üvölti, hogy éppen mit kellene csinálni.

A szurkolói javaslatokkal ezúttal - magyar idő szerint tegnap hajnalban - a New England Patriots tudott jobban sáfárkodni. Az ide-oda rohangáló, Michelin-babának öltözött játékosokat nézve mindig elszégyellem magam, és eszembe jut az a fülledt délután, amikor gyerekként összevissza rohangáltam a focipályán. Ezzel akartam leplezni, hogy a játék hevében elfelejtettem, melyik kapura támadunk éppen. Tervem bevált. Igaz, olyan ügyetlen voltam, hogy talán amúgy sem tűnt volna fel senkinek, hogy nem vagyok képben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!