A szerkesztő ajánlja

2017.03.02. 20:27

Jó reggelt, Vas megye!

Caraffa nevének hallatán – olyan, mint egy ostorcsapás – akkor is összerázkódunk, ha pontosan nem tudjuk megmondani, hogy mi a bűne a magyar történelem zivataros századaiban.

Ölbei Lívia

Császári tábornok, ő vezette az éppen 330 éve fölállított eperjesi vésztörvényszéket, amely a következő hónapok koncepciós pereiben 24 nemes embert és polgárt küldött halálba. Sokakra börtön várt.

Az előzmények, mint mindig, mélyen gyökereznek az időben. (Idetartozik az is, hogy 500 éve megkezdődött a reformáció.) A császári udvar a virágzó kultúrájú lutheránus Eperjest mindenesetre megpróbálta katolizálni; hiába. Olyannyira, hogy a város fészke lett a „kurucrebelliónak”. Alkalomadtán meg kellett tehát büntetni. Ma 330 éve jött el a császári udvar számára az alkalom. Bűnbakkeresés, összeesküvés-elmélet, halálos ítéletek. A megfélemlítés egyrészt sikerrel járt, másrészt meg a történészi ítélet szerint Caraffa tábornok túllőtt a célon. Le kellett állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!