A szerkesztő ajánlja

2017.03.05. 20:17

Trendelő - Lakás a printerből

Rendkívül érdekes videó tartja lázban az internet népét néhány napja: a felvételen egy orosz illetőségű vállalkozás, az Apis Cor ugyanis 24 óra alatt kinyomtat egy teljes lakóházat.

Mehlhoffer Tamás

Rendkívül érdekes videó tartja lázban az internet népét néhány napja: a felvételen egy orosz illetőségű vállalkozás, az Apis Cor ugyanis 24 óra alatt kinyomtat egy teljes lakóházat. Az íves és négyzetes helyiségeket (három szobát) tartalmazó, 37 négyzetméteres kis házikót egy mobil 3D-nyomtatóval készítették, pontosabban az alapot és a falazatot nyomtatták ki betonból. Ezután helyezték el a már hagyományos technológiával készült nyílászárókat, majd szerelték be a vízvezetéket, villanyt és mindent, ami az összkomforthoz szükséges. Utána sárga festék került a falra, és már jöhettek is a bútorok.Három éve készülnek házak ezzel a technológiával például Kínában, tehát miért is nagy szám mindez? Azért, mert eddig csak laborban vagy műhelyben nyomtattak falakat, tetőt, amelyeket aztán a helyszínen szereltek össze.

Itt viszont kivitték a fagyos orosz koratavaszba a betonnal alkotó masinát, amely helyben odatette az épületet. Másrészt pedig az ár: az egész ingatlan 10 ezer dollárba, azaz 3 millió forintba került!Összehasonlításképpen: ennyi pénzből manapság jó, ha készre szerelt faházat vehetünk, amelynek hőszigetelése nulla, nincsen alapja, és a komfort további százezrekbe kerül. Ha tégla- vagy könnyűszerkezetes házról beszélünk, akkor ilyen méretben legalább 200 ezer forinttal számolhatunk négyzetméterenként.Képzeljük el, ha ez a technológia széles körben elterjedne, mit jelentene azoknak a rétegeknek, akiknek nincsen 25-40 milliójuk egy családi ház felhúzására, pláne manapság, amikor az építőanyag csak drágul, mesterembert pedig már alig találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!