A szerkesztő ajánlja

2014.01.17. 18:54

Jegyzet - Japán nagyon más világ

Olvasom, hogy 91 éves korában elhunyt a japán Onoda Hiroo, aki 29 évig harcolt a Fülöp-szigeteki dzsungelben, mert nem tudta, hogy véget ért a második világháború.

Némethy Mária

A nevére már nem emlékeztem, de a tényre igen. Egy másik japán bukkant rá a dzsungelben. Próbálta meggyőzni arról, hogy béke van már régóta. Nem hitt neki. Csak akkor hagyta ott harci állását, amikor a háborús parancsnoka megjelent és felszólította.

Különleges ország Japán. Különleges hagyományokkal, különleges földrajzi fekvéssel (a legtöbb földrengés náluk van), és a miénktől nagyon eltérő kultúrával. Egy ott élő európai írta: abban az országban minden a munkaidő hosszúságát szolgálja.

Íratlan szabály minden munkahelyen, hogy addig senki fel nem állhat, amíg a főnök haza nem megy. A legtöbb munkahelyen az éves szabadság úgy 14 nap, de nem illik mind kivenni. Kisebb cégeknél az is megszokott dolog, hogy felvételkor nem közlik előre, mennyi lesz a fizetés. Aki ezt megkérdezi, azt nem veszik fel, mert úgy gondolják: a pénz jobban érdekli, mint a munka.

Egy japán 60 éves kora körül kezdhet azt csinálni, amit szeret.Szóval az egy nagyon más világ. Innen érthető, hogy Onoda miért bujkált gerillaként a dzsungelben a háború után még 29 évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!