A szerkesztő ajánlja

2014.05.12. 17:51

Lakóházakat nyomtatnak

Új ipari forradalom küszöbén állunk, nyilatkozta a napokban az egyik legnagyobb német elektronikai cég vezére és komolyan kell venni szavait.

Kozma Gábor

Azt mondja: a virtuális világ rövidesen összekapcsolódik a valóssal, ennek eredménye pedig egy olyan rendszer lesz az iparban, amelynek minden folyamata integrált. Szenzorok és chipek segítenek beazonosítani a termékek helyét, amelyek hasznosítható ismeretekkel bírnak saját múltjukról és aktuális állapotuktól. A gépek, rendszerek és raktári gyártósorok egységes hálózata valós idejű kommunikációt folytat – jelenti ki Joe Kaeser. Mondandója lényege, hogy egy olyan világ, a 4. ipar forradalom küszöbén állunk, ahol a termékeket testre szabják, s ahol a termékváltás és -rendezés már-már napi rutinná lesz. Miért kell figyelni e szavakra? Részben, mert egy csúcsvezető szájból hangzottak el, másrészt, mert éppen a német gazdaság felel meg leginkább a vázolt kihívásoknak. S mint tudjuk, a magyar gazdaság ezer szálon függ a némettől. Vagyis nálunk is hamar át kellene állni, hogy egyáltalán lépést tartsunk. Mi itt még a nyomtatós vicceknél tartunk, Dél-Koreában viszont már árulják az első, 3D-ben nyomtatott lakóházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!